Три учителки от детска градина в София са с коронавирус, били в Сърница

Жените са в добро общо здравословно състояние

Три учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане” са с положителен резултат за COVID-19 от направени бързи тестове. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си във Facebook.

Днес, 10 юни, двете групи – Първа В и Четвърта А – в които те са преподавали, бяха затворени. Директорът на детската градина уведоми  родителите на децата, които посещават градината.

Ще бъде направена организация за тестване на децата и всички служители. Още вчера е била извършена дезинфекция на детската градина.

„В понеделник вечерта получих сигнал, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни”. Това заяви директорът на детската градина Росица Алексиева.

„Трите детски учителки с COVID-19 нямат симптоми и са в добро общо здравословно състояние”, каза още тя.

„Очакваме да дойдат експерти от РЗИ и да направят тестове на целия персонал, който се състои от общо 49 души. По всяка вероятност ще се изследват и децата от двете групи, с които работят заразените учителки”, посочи Алексиева.

„Трите заразени учителки от детска градина №50 в район “Възраждане” са били в Сърница в петък“, съобщи тази сутрин д-р Данчо Пенчев от РЗИ София.

„Тепърва ще разберем каква е била причината за тяхното ходене там. Те са нарушили апела на д-р Кунчев да не се посещава огнището“, заяви д-р Пенчев, който рано тази сутрин беше в детската градина, където се извършва дезинфекция.

Детската градина няма да бъде затваряна на този етап. „Заведението ще работи, като двете групи – Първа В и Четвърта А, където са констатирани положителните резултати, ще бъдат затворени“, посочи д-р Пенчев.

Той съобщи, че днес ще бъде изслседван целия персонал на детската градина – общо 49 души. Ако има други положителни проби сред персонала, ще бъде затворена цялата детска градина.

Д-р Пенчев каза още, че тепърва ще се преценява дали децата. „Утре ще бъде направен строг филтър на децата и ще преценим дали и те ще бъдат тествани“, каза той. В едната група около 10, а в другата – около 15 деца са били контактни на трите заразени преподаватели.

Дали заразата идва от Сърница или не, тепърва ще се установява. Кметът на София Йорданка Фандъкова призова родителите на деца, които посещават детската градина, с изключение на Първа В и Четвърта А, които се затварят, при възможност да оставят децата си вкъщи през следващите няколко дни.

Източник: NOVA
Снимка: Труд

Подобни статии

Top