Три версии за падането на МиГ-29 при учението край Шабла, ето коя е най-вероятната

Приключи проверката около катастрофата със самолета, пилотиран от подп. Валентин Терзиев

Приключи разследването на Служба „Военна полиция“ по авиоинцидента със самолет МиГ-29 на 9 юни 2021 г. по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС – „Шабла 2021“, съобщиха от Министерство на отбраната.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна.

Първата версия е отказ на авиационната техника в полет, втората  – разрушаване на изтребителя или поразяване на пилота от осколки, вследствие разрива на ракетата и третата – среща на самолета с водната повърхност, вследствие на загуба на пространствена ориентация от екипажа.

Експертите са отхвърлили първата версия като малко вероятна, втората версия – за разрива на ракетата, също е оценена като малко вероятна. Като най-вероятна се счита загубата на пространствена ориентация, смятат експертите, изготвили доклада. Заради това комисията класифицира инцидента като катастрофа, в резултат на дреща на въздухоплавателното средство с водната повърхност заради загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море.

Според доклада съпътстващи причини са:

1. Неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и
атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.

2. Особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори.

3. Неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Целият доклад може да видите ТУК.

С това разследването на Служба „Военна полиция“  е приключи. Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3 – 4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Бяха изпълнени необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Подобни статии

Top