Три здравноосигурителни вноски дължат кандидат-студентите у нас

Декларация за възникване на задължения за внасяне на здравноосигурителни вноски се подава до 25 август

Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки.

Същото важи и за тези, които ще бъдат студенти редовно обучение – за месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование, трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка, тъй като в този период не попадат в нито една от двете категории /ученици и студенти/, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет.

Задължително е в тези случаи да се подаде и декларация образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-то число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

Здравноосигурителните вноски могат да се платят наведнъж

Тъй като абитуриентите се водят на училище до края на юни, то първият месец, за който трябва да платят осигуровки, е юли и това се декларира до 25 август. Ако става дума за новоприети студенти, вноските могат да се платят и наведнъж, съобщиха от НАП-Пловдив пред репортер на DCnews.bg. Декларация образец 7 може да се изтегли от сайта на приходната агенция и с обикновено пълномощно може да се подаде и от родителите на завършилите 12-класници. Това може да стане и по пощата, а дължимите вноски да се платят по банков път, обясниха от териториалната дирекция на НАП под тепетата.

При допуснати пропуски във вноските за здраве, човек може да се окаже с прекъснати здравни права и да няма достъп до безплатни здравни услуги, осигурени от Националната здравноосигурителна каса, напомнят оттам.

От НАП добавят, че повече от три неплатени вноски за последните три години водят до прекъсване на здравните права. Сумата за здравни осигуровки през 2021 г. е 26,00 лв. на месец и се внася до 25-то число на следващия месец. За вноски, които не са направени в срок, се начислява законова лихва. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на НАП чрез електронната услуга „Здравноосигурителен калкулатор”.

Подобни статии

Top