Тридневни митрополитски служби в Асеновград

Очаква се Пловдивският митрополит Николай да  служи тази вечер и утре в църквата „Успение Богородично“ в кв. Горни Воден в Асеновград.

Службата тази вечер е от 18,00 часа, а утре от 9,00 часа ще има архиерейска света литургия пред чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“.

Местният храм, посветен на Богородичното Успение пази безценна реликва – чудотворна икона на Божията майка. Две седмици преди Великден, когато църквата отбелязва празника Акатист на Пресвета Богородица, тук се събират вярващи от близо и далеч.

Иконата с чудотворния образ на Богородица в този храм е от 17 век, а празникът „Златна ябълка“ е много стар, а от няколко години  е част и от програмата на Пловдивската митрополия и Българската православна църква.

Хората вярват, че иконата на Богородица със златните ябълки е чудотворна. Тя помага на бездетните да се сдобият с дете, за което трябва жените да четат молитва през образа на Божията майка и да изядат една осветена в храма ябълка.

И до днес в Горни Воден се разказва за многобройни случаи, в които „Златната ябълка” е помогнала на семейсрва да се сдобият с рожба. Много родители идват с подаръци, за да благодарят на Божията майка и кръщават тук децата си, родени с нейната чудотворна помощ.

На празника целият храм е украсен с ябълки и цветя, а богомолците раздават обредни питки.

С Архиерейска света литургия ще започне и празникът Благовещение в Асеновград. Денят е особено почитан от асеновградчани, а  тържествената служба  е в  църквата „Св. Богородица- Благовещение”, известна като Рибната.

На този ден, според Библията, Архангел Гавраил съобщава на дева Мария съобщава благата вест, че тя ще роди Божия син.

Службата започва в неделя от  9:00 часа.

Подобни статии

Top