Трима пловдивчани отиваг на съд за производство на фалшиви пари

При арестите в Слънчев бряг и Пловдив бяха открити ментета в евро и долари на стойност около 4,5 млн. лв.

Специализираната прокуратура предаде на съд производителите на фалшиви евро и долари, арестувани миналата есен в хотел „Кантилена 2“ в курортен комплекс Слънчев бряг. Това съобщиха от пресслужбата на прокуратурата. Сред тях са трима пловдивчани – 48-годишният Иван Тодоров по прякор Борчето, 34-годишният Петър Манев, който работи на рецепция във фитнес зала, и 40-годишният Димитър Ангелов. Четвъртият бъдещ подсъдим е съдържателят на хотела в Слънчев бряг Александър Крихтин. Четиримата са обвинени и за разпространението на валутата-менте.

Припомняме, че те бяха задържани на 20 октомври 2018 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в на морето и в Пловдив. В подземния гараж на хотел  „Кантилена 2“ в Слънчев бряг бе открита оборудвана за целта печатница.

На мястото бяха арестувани ръководителят на групата Иван Тодоров и съдържателят на хотела Александър Крихтин. Те бяха спипани в момент на производство на фалшивите банкноти. Намерени и иззети бяха 23 009 листа с отпечатани и изображения на неистински банкноти с номинал 50, 100 и 500 евро и 50 щатски долара, или елементи от тях (заготовки).

Пловдивчанинът Иван Тодоров е предаден на съд за престъпления по 8 текста от Наказателния кодекс,

в т.ч. като ръководене на групата от създаването й през януари 2018 г. до неутрализирането й 20 октомври 2018 г. Той лично е контролирал производството на фалшификати и разпространението – при 4 доверителни сделки продал на служител под прикритие общо 301 неистински банкноти от по 100 евро и 297 банкноти от по 50 долара. В дома му в Пловдив бяха открити 23 009 броя готови фалшиви банкноти в евро и долари на обща стойност 2 170 000 евро и над 100 000 щатски долара.

Участникът в групата Крихтин, който предоставил помещение за нелегалната печатница, бил ангажиран пряко в производството на фалшивите банкноти, включително и осигуряване на консумативи за изработката им.

Иван Тодоров и Александър Крихтин са с мерки за неотклонение „Задържане под стража“. На 19 юни 2019 г., след внасянето на обвинителния акт срещу  тях, е разпоредено превеждането им в Софийския затвор.

Другите двама предадени на съд участници в групата са с определени парични гаранции от по 5000 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Подобни статии

Top