Трима с лаймска болест в Пловдивско, кърлежи нахапали четирима

Болестта протича тежко и се маскира като грип

3 случая на лаймска болест са регистрирани през последната седмица в Пловдивска област, сочат данните за периода от 26 юли до 1 август. За радост в града под тепетата болни от тежкото заболяване няма.

Лаймската болест се причинява след от микроорганизъм, който се предава след ухапване от кърлеж, припомнят медиците. Болният човек не е заразен за околните.

Заболяването  е тежко и протича в няколко фази, като причинява увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система. Характерен за болестта е кожният обрив на мястото на ухапването като разширяващ се червен кръг. Инкубационният период  е между 3 и 30 дни.

В първия стадий болестта се характеризира със зачервяване в областта на ухапването, което по-късно отшумява. Понякога тя се маскира като простудно заболяване и протича с висока температура, болки в мускулите и ставите, отпадналост, подуване на близките лимфни възли, главоболие и стомашно-чревни оплаквания. Във втория стадий нещата стават по-сериозни и може да се стигне до неврологични симптоми, парези и парализи на крайници, енцефалит и др., а също и сърдечни смущения. В третия стадий, месеци и години по-късно, може да се стигне до увреждания на ставите, нервната система и кожата, намаление на зрението и слуха и др.

Общо четирима са ухапаните от кърлежи в Пловдивско през изминалата седмица, двама от тях са били налазени от кръвосмучещите в областния град.

Драстично се е увеличил броят на болните от чревни инфекции в региона. 60 души са заболели от различни видове чревни заболявания, докато през предишната седмица техният брой е бил 40.  33 от новозаболелите са от Пловдив.

Трима са се разболели от вирусен хепатит. Само един от тях е от Пловдив.

Подобни статии

Top