Трима шерпи вече търсят алпиниста Боян Петров

Рано сутринта трима шерпи са тръгнали да търсят алпиниста Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите, след като започна изкачването на осемхилядника Шиша Пангма на 29 април. Това каза пред БТВ жената, с която Боян Петров живее на семейни начала – Радослава Ненова.

„Най-вероятно до края на деня ще има някаква информация дали са го намерили, или поне дали са намерили следи от някакво движение нагоре“, заяви тя.

„Опитали са се от базовия лагер с телескоп да разгледат върха, дали там няма никакво движение. Самата палатка е скрита зад скала, тоест не могат да видят дали в нея има движение”, посочи Радослава.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни

По думите ѝ това, че палатката на алпиниста е намерена празна, означава, че в този момент се е катерил към върха.

„Няма никакви признаци той да е бедствал тогава. Най-оптимистичният вариант е просто лошото време да го е накарало да се скрие в палатката и да очаква безопасно време, в което той да слезе”, каза Радослава Ненова.

Тя допълни, че в планината духа силен вятър, който на моменти е като ураганен. „Затова е просто немислимо да се тръгва. Единственото, което може да направи, е да се скрие вътре. Там има храна и всичко за оцеляване за няколко дни”, отбеляза Радослава.

По думите ѝ времето е станало доста по-лошо, отколкото са очаквали. Тя допълни, че за момента няма проблем, свързани с пари за спасителната операция.

Външно: Търсят Боян Петров, открити са палатката и спалния му чувал

Средствата са големи, но застраховката ще ги покрие. Той има най-голямата възможна застраховка, която покрива и хеликоптер. Всичко е предвидено още с тръгването, отбеляза Радослава.

„Има проблем да се изпрати хеликоптер, тъй като времето е много лошо. Освен това в Тибет няма хеликоптери и трябва да пуснат хеликоптер от Китай. Този въпрос също в момента се движи”, посочи тя.

Радослава призна, че трудно понася неизвестността, въпреки че не ѝ личи. Тя е категорична, че в такива ситуации най-добре е да се стегнеш за няколко дни, за да решаваш проблемите, а след това да се отпуснеш и да дават воля на емоциите.

„Когато сме емоционални, не можем да направим нищо”, смята Радослава.

Подобни статии

Top