Трима спешни медици от Пловдив с награди

Поводът е Световният на спешната медицина

Трима пловдивски медици бяха наградени от пациентските организации „Заедно с теб“ по повод Световния ден на спешната медицина. Тази година той бе отбелязан за първи път по инициатива на Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM.

Сред наградените медици от страната в категорията „Спешен медицински специалист“ е Христина Спасова – дългогодишна медицинска сестра в спешното отделение на УМБАЛ Пловдив.

В категорията „Спешен долекарски екип“ награди получиха Вили Батакчиева, ФСМП Куклен ЦСМП Пловдив – дългогодишен фелдшер в ЦСМП Пловдив и Иван Конакчиев, шофьор, ФСМП Куклен ЦСМП Пловдив, който се обучава за парамедик. Наградата им бе присъдена за бързата им и професионална реакция при спасяването на паднал в дълбоко дере над хижа Здравец” мъж на 30 май 2017 година.

Сред младите специалисти по спешна медицина награда получи и парамедикът Теодор Цанов от ЦСМП София. През последните години той е работил като шофьор в ЦСМП Пловдив, а в момента е студент по медицина в столицата.

Наградите „Спешните медици, с които се гордеем“ се присъждат за първи път, уточняват от пациентските организации. Оттам уточняват, че грамотите се раздават, за да разберат хората, че спешната медицинска помощ се изпълнява по-добре от компетентни професионалисти. Тази година бяха наградени 28 медици, а посмъртно специална грамота за спешен лекар бе присъдена на д-р Красимир Йорданов – спешен медик с 28 години стаж, оставил след себе си  хиляди спасени животи, учител за много поколения спешни медици, герой от документалния филм „Последната линейка на София“, намерил сили да се връща в спешността и след нанесеният му побой през м. май 2013 г. и след трудното възстановяване от хроничните му заболявания.

Грамотите ще бъдат изпратени на директорите на лечебните заведения, в които работят отличените спешни медици, за да им бъдат предадени, допълват учредителите.

Подобни статии

Top