Тримата арестувани за корупция от Басейнова остават зад решетките

За узаконяване на сондажи вземали по 8 бона

Шефката на Басейнова дирекция Цветелина Кънева, главният юрисконсулт на дирекцията и общинският съветник от община Марица Георги Какалов остават зад решетките, реши днес Специализираният наказателен съд. Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за корупционни действия в Басейновата дирекция в Пловдив.

Спецпрокуратурата обвини шефката и юриста на Басейнова дирекция и общински съветник

Групата била създадена с ел искане и получаване на подкупи, длъжностни престъпления и търговия с влияние в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ в Пловдив.

Вижте как арестуваха шефката на Басейнова дирекция в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Припомняме, че шефката на дирекцията Цветелина Кънева и другите двама участници в схемата бяха задържани на 28 февруари по време на акция на Специализираната прокуратура, съвместно с КПКОНПИ и със съдействието на ОДМВР-Пловдив и СДВР.  Те са обвинени за това, че от май 2018 г., с цел финансово облагодетелстване, еправомерно издавали срещу подкупи разрешителни за сондажи на животновъди. По указание на директора Ц.К., подчиненият й юрисконсулт Д.Б. и други служители, извършвали масирани проверки в района на дирекцията за незаконни сондажи, и по-специално – на производители на водоплаващи птици.

Нова блокада пред „Басейнова дирекция“, отведоха за разпит бивш шеф на РИОСВ

При установени нередности юрисконсултът насочвал нарушителите към определена от общинския съветник хидрогеоложка фирма, която да извърши обследване, да проектира и да изготви документи по узаконяване на сондажите. За „услугата“ по узаконяването били искани и получавани по 8 000 лева, вместо взиманите от другите хидрогеоложки фирми в региона 3 000 лева.

Общо петима са арестуваните от Басейнова дирекция до момента

Ако входирани в Басейновата дирекция документи за сондаж били изготвени от друга фирма, директорката разпореждала преписката да бъде забавена, като инвеститорът бъде насочен към „правилната“ хидрогеоложка фирма. Установени са случаи, в които участниците в групата са прикривали явни нарушения, които е трябвало да бъдат санкционирани. В тази връзка планирани или започнати от служители в Басейновата дирекция проверки са били спирани от директора.

Специализираната прокуратура прибра шефката на Басейнова дирекция в София

Определението на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на тримата обвиняеми не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Подобни статии

Top