Тримесечно бебе с COVID-19 в Раковски, 2-годишно е с коронавирус в Пловдив

За първи път случаи в община Сопот

Тримесечно бебе от Раковски е с COVID-19, съобщи областният управител Дани Каназирева след заседанието на Медицинския щаб в областта днес. Бебето е на домашно лечение, като се проучва пътя на инфектиране.

Регистриран е и друг случай на дете на 2 години от Пловдив, както и две тийнейджърки – на 14 и 15 години. Най-възрастният пациент е мъж на 84 години от община Карлово, който е хоспитализиран.

Сред новите случаи има четирима служители в НИМХ – филиал Пловдив, които са се изследвали по собствено желание. Те също са под домашна карантина. РЗИ е издало предписание към службата, предприети са всички мерки и се извършва проучване.

Останалите случаи са единични, пръснати са в целия регион, като за пръв път имаме нова община – Сопот.

Както вече DCNEWS съобщи тази сутрин, 613 са общо заболелите от COVID-19 в Пловдивска област. За последните три дни броят на заразените е 75 души, а в болница са приети 11  от тях. По данни на ръководствата на болниците общо към днешна дата хоспитализираните са 115, от тях потвърдените са 98. Свободните легла за COVID-19 са 85, а за интензивно лечение 25. Към момента на домашно лечение и под карантина са 374 лица, оздравелите са 129.

За периода от 17.07 до днес има регистрирани двама нови медици. В момента се уточняват контактните им лица.

За последните три дни съотношението за заболеваемостта между мъже и жени е почти 50/50, като малко повече са заболелите мъже. Възрастово най-голям е броят в диапазона между 40 и 60 години, следва ги възрастовата група 20 – 40 години и над 60 години, а най-малко са децата до 18-годишна възраст.

По общини към днешна дата:

Пловдив – 383,  Карлово – 26, Кричим – 22, Хисаря – 5, Родопи – 61, Стамболийски – 17, Калояново – 4, Перущица – 23, Раковски – 10, Марица – 13, Асеновград – 30, Брезово – 2, Куклен – 6, Садово – 6, Първомай – 2, Съединение – 1, Сопот – 2.

Предвид ситуацията и завишения брой потвърдени случаи в Пловдивско,  с решение на Медицинския щаб, от днес в графика за прием и лечение на коронавирус се включва и УМБАЛ „Каспела“, а при необходимост след седмица и УМБАЛ „Пловдив“.

„Ситуацията се усложнява, расте броят на положителните случаи на COVID-19 в областта. Към момента ние нямаме проблем с легловата база като цяло. Проблем е липсата на персонал – лекари и медицински специалисти, които да работят в отделенията за коронавирус. Стремим се да намерим решение. Днес разговарях РЗОК и с БЛС. Всичко, което зависи от нас, ще бъде направено, така че да се осигури приема и лечението на пациенти със съмнение или вече доказан корановирус. Към момента в болниците е осигурено всичко необходимо за лечебния процес, има достатъчно защитни средства и предпазни облекла за да се гарантира и безопасността на персонала, което също е изключително важно“, подчерта областният управител и председател на Областният кризисен щаб Дани Каназирева.

Подобни статии

Top