Труд отново се надига срещу инсталацията за биогаз

Поредно отворено писмо

разпространиха днес от Сдружение „Бъдеще за село Труд“. След множеството протести в селото срещу инсталацията за биогаз край Труд, хората продължават да недоволстват от лошата миризма и газовете, които ги тровят непрекъснато.

Ето и текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

 във връзка с продължаващото четвърта година престъпно отношение от страна на институциите спрямо опазване живота, здравето и правото на нормален живот  на един от многото потърпевши райони,  в следствие вкараната незаконосъобразно в експлоатация и продължаваща работа в несъответствие, БиоГаз електроцентрала в село Труд и др. населени места

Уважаеми дами и господа,

Пишем тези редове от името на всички потърпевши от село Труд, Нова Загора и Царевец.

В последното от изброените населени места вече има влязло в сила прокурорско постановление срещу директора на БАБХ – Враца, което постановява преустановяване дейността  на централата работеща с животински отпадъци . Уволнен е и директора на РИОСВ Враца.  Какво обаче се случва в област Пловдив, община Марица?

ПРОВЕРКИТЕ

В пловдивското село Труд, област Пловдив, община Марица, сме свидетели на безсрочни предписания на РИОСВ и видимо добра комуникация между проверяващи и оператор на производството – за сметка на потърпевшите данъкоплатци.  Докато всеки протокол от така наречените „проверки“ на местната Еко инспекция завършват с „РИОСВ – Пловдив ще продължи ефективния контрол в обекта“ и след двуцифрения брой проверки, които обикновено констатират, че всичко е „в норма“, независима лаборатория SGS (при планувана проверка  в хода на последното дело срещу поредното инвестиционно намерение на Централата в Труд), установява надвишавания на отровен газ в пъти над норма.  Последици за нарушителите нямаше! Такива нямаше и след протоколираните с полицейска акция на няколко пъти, констатирани нарушения за разлив в зимния забранен за торене период (с влязла сила от януари 2018г. заповед на министър Нено Димов и Румен Порожанов), в компетенцията на БАБХ и Отдел Екология на община Марица. Относно твърдението, че оператора има собствена система за мониторинг и полага усилия да не вреди на околната среда сме категорични, че това не е така. На база изпратените документи с всички пропуски и несъответствия на пуснатите НЕРЕДОВНО в  експлоатация инсталации за производство на електроенергия от биомаса, комисията по петиции в Европейския парламент oтправи питане към European Commission за провеждане на ПРЕДВАРИТЕЛНО РАЗСЛЕДВАНЕ. Казуса стигна и до комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент. Вярваме, че от тук насетне започва кошмарът за всички от РИОСВ, РЗИ, БАБХ, МОСВ, община и други компетентни.

ПРОСЛОВУТАТА НЕИЗПОЛЗВАЕМА ПЕРКОЛАТНА ВАНА

/източник на непоносима смрад и към днешна дата/

Едно от предписанията на РИОСВ-Пловдив е свързано с искане ограничаване на миризми от площадката на оператора . Предписанието със сигурност е навършило година и половина, като след натиск  на местното Сдружение „Бъдеще за село Труд“, беше „потърсена сметка“ на оператора и уж получихме уверение, че ще се вземат нови мерки. Отново напомняме, че всичко това се случва над 400 дни назад във времето. Това, което ни прави силно впечатление е, че тези порочни практики от страна на държавни институции, да пишат предписания и при не наличието на вторичен сигнал, често да ги „забравят“, не се случват само в Пловдив и региона, а във всички краища на България!

Да вземем за пример прословутата „НЕИЗПОЛЗВАЕМА“ според МОСВ и РИОСВ-Пловдив ПЕРКОЛАТНА ВАНА.  https://www.moew.government.bg/bg/riosv-plovdiv-proveri-izvunredno-biocentralata-v-s-trud/

Въпросната вана е източник на неприятните летливи газове с неизвестен състав, усещани системно на близо километър от площадката. Ваната покрита с брезент, според РИОСВ-Пловдив е излязла от употреба! Оказва се обаче, че си е напълно използваема и при всеки задушаващ източен полъх за трудчани, стигайки до площадката с просто око се вижда разгърнат брезент, пълна с течност, често и фадрома, която зарежда в нея.

Снимките, които изпращаме са заснети и изпратени ни в различен период (снимката от птичи поглед е от преди броени дни), като гледката е винаги една и съща. Питаме, как се случва така, че РИОСВ Пловдив, през всичките извършени проверки за повече от 2 години не констатира явното нарушение?

ПОЖАРЪТ

Потулен бе и случаят с възникналият пожар между реакторите пълни с метан , в следствие на не завършената изходна фаза, за което сме сигнализирали РИОСВ-Пловдив и МОСВ година назад.

РИОСВ и РДПБЗН в лицето на пловдивските им звена, излязоха с констатации, за нещо безобидно горяло, забележете   до загражденията. В приложеният снимков материал ясно се вижда обема и локацията на кълбата дим.

1 2

Подобни статии

Top