Трупи от 7 държави в „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir 2021

Започва XXIV-я Международен куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir 2021.

Той ще се продължи до 6-ти септември и ще представи камерни спектакли за деца и възрастни, шоу, магия и работилници в открити градски пространства, концерти и безплатни прожекции.

Тазгодишното издание на фестивала събира трупи от България, Германия, Испания, Русия, Турция, Италия, Хърватия. Събитията са разнообразни, забавни, провокативни и показват различни техники и подходи към кукленото и уличното изкуство.

Представленията от конкурсната програма се провеждат на основната и открита сцена на Държавен куклен театър – Пловдив, а TheatAir обхваща централната част на град Пловдив.

Първото събитие от XXIV-то издание на фестивала е шествие на 2.09 от 17:00 ч. Фантастичните герои, създадени от абитуриентите от випуск 2021 г. на НГСЕИ гр. Пловдив, специалности „Сценичен костюм”, с худ. ръководител Рада Хаджийска и „Театрален грим и перуки”, с  худ. ръководител Доротея Христова, ще оживеят на главната улица на Пловдив. По време на шествието ученици от НУМТИ „Добрин Петков“с худ. ръководител Пенчо Пенчев ще свирят на ударни инструменти.

Официалното откриване на фестивала ще бъде от 18:00 ч. във фоайето на театъра, където гостите ще видят изложба „Пастели“ на доайенът на Държавен куклен театър – Пловдив, Панайот Добрев – Понко.От 19:00 ч. на сцената на театъра, извън конкурсната програма, ще се играе спектакълът „Бомбето“ по Йордан Радичков на ДКТ – Пловдив.

Първият ден на фестивала „Двама са малко, трима са много“ & TheatAir ще завърши с премиера.

Въздушно шоу-спектакъл „История за куклите“ на Театър на огъня и сенките Fireter, които неведнъж са удивявали пловдивската публика със зрелищни шествия и огнено шоу! Спектакълът ще се играе на Виенски павилион в Цар-Симеоновата градина от 21:00 ч. и е реализиран с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Предстои и още една премиера. По главната улица на града ще се разходи едно средностатистическо семейство гигантски кукли. Спектакълът е „Пешеходна зона“, част от официалната програма на „Пловдив – европейска столица на културата 2019“ и представлява забавен поглед, „под лупа“, върху ежедневието на майка, баща и двете им деца. Както всяко семейство, те също искат да бъдат „идеални“, а дали ще успеят ще разберем на 3 септември в 18:00 ч.

Децата ще видят класическа клоунада, кукли от балони, спектакли за цифри, овце, разбойници, оживели гъбки, приказки за обичта, приятелството и разбира се, за Червената шапчица.

Всяка вечер, в 19:00 ч. на основна сцена на ДКТ – Пловдив ще гледаме куклен театър за възрасни и младежи:

представлението „Къщите на клоуните“ на германскта трупа  Merlin Puppet Theatre, което показва живота на съвременния човек като гротеска, която стига до крайност; кино-трилър на живо от испанската компания Cinema Sticado, които преминават границата между сценичното и екранното изкуство със спектакъла „Край на сезона“; Държавен куклен театър – Видин ще представят спектакъла „Въздух“, който ни напомня, че Земята е нашият общ дом, за който всички трябав да се грижим; театър „Карлсон Хаус“от Санкт Петербург, Русия, ще изиграят красивата приказка на Х. Кр. Андерсен за „Малката кибритопродавачка“. На 5.09 от 21:00 ч. на открита сцена на ДКТ – Пловдив театър Бую от Измир, Турция ще представят „Сънища“ – трогателната история на един клоун, уволнен от цирка.

На 3-ти и 4-ти септември от 16:00 ч. в Цар-Симеоновата градина всеки ще може да опита да усвои тънкостите на атрактивното въздушно цирково изкуство по време на двучасов уъркшоп на страхотните артисти от Театър на огъня и сенките Fireter.

Театър ТРИО от Бургас ще предложат едно много лично и емоционално преживяване – „Домът ни – гората“,Театромат: спектакъл за един зрител.

Разбира се, ще има и магия, за която от 4-ти до 6-ти септември ще се погрижи Маг Фофичино от Италия. Следете програмата, за да разберете къде из центъра на града можете да го откриете!

Организаторите са подготвили и специален подарък за най-големите почитатели на кукления театър: ако закупите билети за 3 различни събития от фестивалната програма, получавате покана за концерта на Остава или Мила Роберт!

Информация за всички събития и за участниците във фестивала можете да намерите на Фейсбук страниците: на театъра, на фестивала, както и във фестивалната книжка.

И тъй като най-голямото желание на организаторите на фестивала е магията на кукленото изкуство да стигне до колкото може повече хора, за да ги зарадва и вдъхнови, на 3-ти, 4-ти и 5-ти септември ще можете да гледате записи на част от спектаклите от конкурсната програма на фестивала безплатно на Римски стадион. Всяка от трите вечери на прожекции ще завършва с един епизод от проекта на АКТ-УНИМА България, „Куклен театър за възрастни: история в 10 епизода“.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Община Пловдив, в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“, НГСЕИ Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков“, АМТИИ, РПМ Пловдив, НХГ „Цанко Лавренов“.

Подобни статии

Top