Цар, патрирах и целия Синод на юбилея на дядо Николай в Кирика (СНИМКИ)

Дарове от премиера и президента за митрополита

Патриарх Неофит, Симеон Сакскобургготски, целият Синод, политици, кметове и бизнесмени присъстваха на светата литургия в горноводенския манастир „Св. св. Кирик и Юлита“ в чест на 50-ия рожден ден на пловдивския митрополит Николай, съобщи 24 часа.

Сред гостите бе и областният управител на Пловдив Здравко Димитров, който е близък приятел на владиката. Дядо Николай бе почетен и от чужди митрополити.

Юбилярът получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, от патриарха, а премиерът Бойко Борисов му изпрати златна юбилейна монета за създаването на българската екзархия, изработена от злато и сребро.

Подаръкът от президента е книжно издание по християнска аскетика от 1821 г.

„Неслучайно „Св. Кирик и Юлита“ бе избран за юбилея на владиката. Цели 6 г. той водеше епична съдебна битка със Съюза на архитектите, за да върне манастира на църквата. Това беше една от големите му победи като митрополит„, коментираха присъстващи на празника.

Владиката награди с ордена на епархията – „Св. апостол Ерм“, командира на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев и епархийския съветник на Пловдивската митрополия, Радомир Чолаков.

Снимки: 24 часа

Подобни статии

Top