Църквата почита Св. Св. Кирил и Методий, вижте кой има имен ден

Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 г.

На 11 май Българската православна църква почита Св. св. Кирил и Методий. Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици.

Светите братя са родени в Солун, Византия, през IХ-и век в седемчленно семейство на високопоставения военен управител Лъв и неговата жена Мария. От краткото житие на Кирил може да се разбере, че това е аристократично семейство, забегнало във Византия през осми век вероятно по политически причини. Методий е по-големият брат и е роден през 815 година; Константин е роден през 820 година и чак към края на живота си приема името Кирил.

Имен ден имат: Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий

Подобни статии

Top