Църквата вдига цените: Сватбата удря 150 лв., погребението - стотачка - DC news

Църквата вдига цените: Сватбата удря 150 лв., погребението – стотачка

Инфлацията и токът са основните причини за скока

Църквата вдига цените заради скъпия промишлен ток и инфлацията. Така сватбата вече ще струва 150 лв., а погребението стотачка, пише „Телеграф“.

Тарифите са описани в Окръжно от 21 декември миналата година. На това основание и отделните епархии също променят цените за извършване на тайнства и треби, както и на ценните книжа и административни образци, лицензирани и печатани от Светия синод,

Макар че новите църковни такси са влезли в сила отпреди три дни, те още не са публикувани официално на интернет страницата на Българска патриаршия. Много от храмовете също не са получили официален документ за промяната. Епархийският съвет на Софийската митрополия на заседанието си на 10 януари 2023 г. е взел решение за промяна на църковните такси, считано от 15 януари 2023 г., писа dveri.bg.

Кръщението в Софийска епархия ще струва 100 лв. Тази сума включва: купел – 40 лв., кръщелно свидетелство – 15 лв., благотворителна марка – 5 лв., и възнаграждение на свещеника – 40 лв. Венчанието е 150 лв., което включва: венци – 40 лв., венчални свидетелства 2 бр. – 30 лв., благотворителни марки 2 бр. – 10 лв., архиерейска грамота – 20 лв., заплащане за свещеника – 50 лв. Заедно със свидетелството за венчание обаче младоженците отделно плащат за хор, както и таксата за фотографиране в храма – 50 лв. Опелото е на цена от 100 лв., Св. Четиридесетница – 40 лв., панихидата е 50 лв., а издаване на дубликат на църковен документ – 25 лв. Отбелязва се също така, че новите такси са пределни. Според обстоятелствата свещеникът може да намали възнаграждението си и дори да се откаже от него.

Проверка установи, че на практика по сходен ценоразпис отдавна се извършват църковните треби, поне в софийските храмове. Столичните свещеници коментират, че посочените в окръжното „пределни“ цени не могат да са окончателни, защото те не покриват драстично увеличените разходи на храмовете за отопление и осветление, заплащане на клисари, текуща поддръжка и т.н.

Освен това в края на годината всеки храм дава на митрополията 5% от оборота си, което включва не само приходите от тайнства, треби и ценни книжа, но и събраното в дарителските касички на църквата. Процент получава митрополията и от продадените свещи.

Снимка: iStock
Top