Цацаров иска затвор за опасни престъпници (ВИДЕО)

Българският „Алкатрас“ можел да бъде и в някой от сегашните затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска у нас да бъде обособен затвор за опасни престъпници. Това предложи обвинител №1 в Пловдив, след като присъства на промоцията на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Не мисля, че от всичко това, което се случи, особено в затвора в София, трябва да бъдем изненадани. Рано или късно това щеше да се случи“, посочи Цацаров.

По думите му в продължение на вече почти 10 години думата „съдебна реформа“ се повтаря многократно, но никой дори и не помисля за реформа в местата за лишаване от свобода – т.нар. „пенитенциарна реформа“.

„Макар че самата реформа е далеч по-несложна от съдебната реформа“, добави главният прокурор. И припомни, че от 2015 година досега са правени проверки от прокуратурата по отношение на сигурността и обезпечеността на затворите. Имало места, където един надзирател отговарял за 49 лишени от свобода. В други места отговорността била 1:19, което се смятало при сегашните условия за добро.

„Тези констатации се повтарят всяка година, т.е. има на първо място неравномерност на съотношението между надзорно-охранителен състав и лишени от свобода. На второ място самият надзирателски труд е изключително ниско заплатен. Протестите на надзирателите бяха повече от основателни. Това е предпоставка за огромно текучество там и много незаети места, дори и за корупционни практики. На трето място, местата за лишаване от свобода са далеч от всякакви нормални стандарти за сигурност. Аз не говоря за правата на лишените от свобода, естествено е, че и те трябва да бъдат спазени. Но на срещата на началниците на затворите миналата седмица, те казаха това, което мислят. А именно, че правата на лишените от свобода са повече от тези на надзорно-охранителния състав“, подчерта Цацаров.

Даренията в затворите водели до „затворническа аристокрация“

Обвинител №1 запита дали е необходимо в българските затвори да съществуват дарения, обзавеждане на килии отвън, носене на цивилни дрехи и т.н. На практика това раждало т.нар. „затворническа аристокрация“, която била в състояние да живее в килиите си по-добре неща от останалите, да си поръчва по-добри неща отвън и да определя реда и дисциплината вътре.

„Да, знаем, че един нов затвор струва много пари, но най-опасните лишени от свобода, които са концентрирани в един затвор с изключително строг режим. Няма нищо лошо и нередно да кажем, че трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън, освен тези, които са от първа необходимост. И, че всички затворници в такъв затвор трябва да са с униформи и да са при абсолютно еднакви условия. Докато това не се постигне, и не се осигури необходимото материално и техническо осигуряване на надзирателите, това ще се повтаря всеки път“, категоричен беше Цацаров.

Имало и бунт в Сливенския следствен арест

Като пример той даде случай, останал далеч от медиите, при който в сливенския следствен арест, който се намира на последния етаж на ОДМВР-Сливен, е избухнал бунт на задържаните. Той бил овладян единствено със силите на МВР. „Рискът от неподчинение и бунт, от това този наздорен състав да овладее такъв бунт, е ежедневен. Ако това отношение към затворите продължава, това няма да е последното бягство“, допълни главният прокурор.

„Аз не мога да кажа къде трябва да бъде, може да се мисли и за вътрешна реорганизация. Не е необходимо най-опасните лишени от свобода да бъдат пръснати в затворите на територията на цялата страна. Естествено всеки от тези затвори има съответното отделение. Според мен би могло да се мисли за реорганизация, при която един от затворите, който разполага с най-добри технически охранителни възможности, да бъде използван само за това. Има затвори, които са близки до условията, отговарящи до известна степен и на европейските норми и на охранителните изисквания, а и в крайна сметка ако си задаваме въпроса има или няма такъв у нас, той отговорът е – няма. Но все пак трябва отнякъде да почнем“, каза Цацаров, в отговор на въпрос на DCNEWS къде може да бъде ситуирано подобен затвор за опасни престъпници.

Засега избягалите през последните седмици затворници, не са открити

Той съобщи, че по отношение на избягалите рецидивисти от Софийския затвор разследването се води от прокуратурата като опит за убийство и като бягство от места за лишаване от свобода. „До този момент не ми е известно МВР да е постигнало някакъв напредък при издирването. Същото касае и пловдивския случай, макар че двата случая са коренно различни“, подчерта главният прокурор.

Вижте още във видеото:

Подобни статии

Top