Цацаров от Пловдив: 57 са досъдебните производства за изборни престъпления

9 са кандидатите със свален имунитет

57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров преди минути. Цацаров гласува тази сутрин в пловдивското ОУ „Петър Берон“.

По думите му всички досъдебни производства са образувани до 18.00 ч. на вчерашния ден.  39 от тях са за престъпления, свързани с политическите права на гражданите. Останалите 18 са за други престъпления, които все пак са свързани с изборния процес или от лица, които участват в изборите и се ползват с имунитет, уточни главният прокурор. Той даде пример с престъпления от типа държане на наркотични вещества.  9 от образуваните досъдебни производства се разследват като бързи, останалите 48 ще са по общия ред.

3 са досъдебните производства, образувани от Районна прокуратура Пловдив, посочи Цацаров. Той не уточни за какво са те.

По думите му от всички 57 образувани досъдебни производства, 3 са прекратени. Общо 690 са преписките, по които се извършват проверки от прокуратурите в страната. По 399 от тях са постановени откази, 29 са изпратени по компетентност на избирателните комисии, тъй като са за изборна агитация. По 202 преписки продължават да се извършват проверки в момента от прокуратурата.

9 души са обвинени за изборни престъпления до вчера вечерта,

от тях 9 са със свалени имунитети, а още 5 предложения за снемане на имунитет чакат в Съдебната палата, каза още главният прокурор.

За сравнение, на предишните местни изброи през 2015 година преди изборния ден е имало 101 досъдебни прозиводства и 1255 преписки, по 813 са били постановени откази. На евроизборите пък преди началото на изборния ден са били образувани 29 досъдебни производства. Според Цацаров впоследствие по тези досъдебни производства на евроизборите има и осъдени лица. До момента от 11 внесени дела в съда, един от обвинените е бил осъден на 6 месеца затвор, други 6 лица са били условно осъдени и един е получил административно наказание. 

1 2

Подобни статии

Top