Ценна апаратура получи неонатологията на УМБАЛ-Пловдив от "Българската Коледа" - DC news

Ценна апаратура получи неонатологията на УМБАЛ-Пловдив от „Българската Коледа“

Дигиталната мониторна система се използва за анализ на кръвните газове-въглероден диоксид

Нова дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг получи от благотворителната инициатива Българската Коледа Отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“, похвалиха се от лечебното заведение.

Мониторът е изключително необходим за нашата ежедневна работа. Това е високотехнологичната медицинска апаратура, която следи кръвните газове на пациента в реално време и дава възможност да проследяваме състоянието на малките ни пациенти неинвазивно, без да им причиняваме болка и дискомфорт. По-всяко време можем да получим информация за нивото на въглеродния диоксид, за насищането на кръвта с кислород, посочи началникът д-р Диана Аргирова.

Дигиталната мониторна система се използва за анализ на кръвните газове-въглероден диоксид, насищане на кръвта с кислород , а това дава информация за функционирането на белите дробове. При пациенти с нарушения в дишането се налагат чести проби на кръвно-газов анализ чрез вземане на кръв, което означава, че малките бебета да се боцкат. Този апарат измерва газовете в кръвта посредством сензор- пръстен, който се поставя върху кожата на бебето и дава информация за нивото на кислорода и въглеродния диоксид. Това улеснява изключително ежедневната грижа за пациентите. Когато новородените деца не дишат нормално,насищането на органите с кислород страда и се натрупва голямо количество въглероден диоксид. С този монитор се следи нивото на въглероден диоксид и кислород, за да се прецени дишането.

Благотворителната инициатива, в която се включват голям брой българи, отново накара екипа на Неонатология да повярва, че по Коледа стават чудеса, че доброто съществува. Благодарение на тяхната съпричастност към инициативата „Българската Коледа“ успяхме да осигурим тази ценна апаратура. Най-важно е, че хората виждат смисъл от своите дарения, защото средствата им отиват за най-ценното -опазване живота и здравето на нашите деца и това ги мотивира да помагат всяка година, заяви д-р Аргирова.

Подобни статии

Top