Ценни археологически находки идват в Пловдив през май, застраховат ги за 50 хил.лв.

Осигурява се държавна гаранция за организирането на изложбата в Регионалния археологически музей в Пловдив

Ценни археологически находки ще бъдат показани в археологическия музей под тепетата в периода 15 май – 30 октомври. Изложбата „Преоткритият свят на стара Европа“ ще включва  движими културни ценности от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей – БАН и Регионалния исторически музей- Велико Търново.

Представянето на изложбата ще допринесе за мисията на програмата „Европейска столица на културата“, а именно да подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

По този повод днес на редовното си заседание правителството одобри осигуряването на държавна гаранция за временната експозиция, организирана от Регионалния археологически музей.

В съответствие със застрахователната стойност на експонатите е необходимо да бъде осигурена държавна гаранция за временни експозиции в страната в размер на 50 000 лв., като сумата ще бъде блокирана за периода на транспортиране на изложбата.

Осигуряването на държавна гаранция на експонатите е общоприета европейска практика, която позволява реално да се намалят разходите за организиране на изложби, стимулира двустранното сътрудничество между музеите и мобилността на колекциите.

Подобни статии

Top