Центърът за трансфузионна хематология в Пловдив получи 200 хил. от здравното министерство - DC news

Центърът за трансфузионна хематология в Пловдив получи 200 хил. от здравното министерство

Средствата са за закупуване на допълнителна апаратура за добиване на рековалесцентна плазма

Районният център за трансфузионна хематология в Пловдив получи малко над 200 000 лева за закупуване на допълнителна апаратура за добиване на рековалесцентна плазма. Средствата са отпуснати от Министерство на здравеопазването. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Средствата наистина бяха необходими за дооборудването на нашия кръвен център, за да се отговори на нуждата на болниците  и да се помогне на повече пациенти. При последното посещение на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов в Пловдив, заедно с  директора на центъра, разговаряхме за нужното финансиране и то вече е осигурено, обясни Каназирева. По думите й за месец близо 80 души вече са дарили кръвна плазма.

Изключително съм благодарна за съдействието на областния управител. Средствата ще ни помогнат за оборудването  и завършването на целия цикъл на добиване на рековалесцентна плазма, допълни директорът на центъра д-р Соня Джевизова. Тя уточни, че с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер,  хемоглобинометър и други консумативи.

От 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията,  на болниците са предоставени на 170 единици плазма.

Подобни статии

Top