Цигулари от близо и далеч си дават среща в Белозем

Трета Национална среща на цигуларите -Белозем 2019

В Белозем ще се проведе Трета Национална среща на цигуларите – изпълнители на народна музика. Инициативата за това мероприятие подема кмета на Белозем Иван Тачев в края на 2016-та година . Идеята му е чрез събирането на няколко поколения цигулари, да се отдаде дължимото на Иван Михов – големия тракийски цигулар, родом от Белозем.

„Миналата година участниците бяха  над 30. Тази национална среща набира инерция, което е колкото радващо , толкова и отговорно. Много е важно да не бягаме от корена си, а  музиката е обединител. Едно е сигурно, тези които преживет  събитието ще го помнят дълго“,   категоричен е  кмета Тачев.

Повече от седемдесет години Бай Иван Михов отдава на народната музика и цигулката. От него са се учили няколко поколения цигулари, започвайки от Иван Бойчев, минавайки през местните музиканти Бай Русен Калчев и Бай Груьо Григоров, Иван Йозов. Виртуозът Георги Янев винаги е изтъквал особената роля, която му е оказвал Бай Иван при формирането си като музикант и ръководител на оркестър.

Мероприятието е с начален час 19.00 ч. в с .Белозем. Потвърдено е участието на едни от най -добрите български цигулари.

Подобни статии

Top