ЦИК ще се назначава от президента, намалиха състава й

Броят на членовете на ЦИК вече ще бъде 15

Народното събрание гласува намаляването на броя на членовете на Централната избирателна комисия на 15. Това стана, след като депутатите гласуваха на второ четене промените в Изборния кодекс, предложени от ПГ „Има такъв народ“. Текстовете бяха гласувани със 155 гласа „за“, 72 – „против“ и двама „въздържали се“.

Гласуваният окончателен текст предвижда комисията да се състои от 15 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции.

Централната избирателна комисия се назначава с указ на президента на републиката след публични консултации и процедура, определени от президента, въз основа на предложение на парламентарно представените партии и коалиции, решиха още депутатите.

Предвидено е предложенията да се обявяват на интернет страницата на президента на републиката.

При попълване състава на ЦИК бе прието да се прилага методът на най-големия остатък като партиите и коалициите с равни остатъци попълват незаетите места, като се започне от най-малката парламентарно представена партия или коалиция.

ГЕРБ остро възразиха срещу гласуваните нови правомощия на президента

В хода на дискусията подкрепа за така предложените текстове от ИТН заявиха от парламентарните групи на БСП и ДПС. От ГЕРБ остро възразиха срещу начина, по който ще се избира новата ЦИК и гласуваните правомощия на президента.

Представителите на ГЕРБ поискаха да отпадне текстът, с който се отнема възможността за попълване състава на ЦИК от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент. Основен аргумент бе принадлежността на България към европейското семейство и фактът, че ЕП се избира и от българските граждани. Предложението им не бе прието, но стана причина заместник-председателят на парламента Татяна Дончева да попита защо Христо Гаджев /ГЕРБ/ прави въпросното предложението и не е ли то в полза на конкретен човек. Тошко Йорданов, председател на ПГ „Има такъв народ“ заяви, че предложението се прави за човека Ангел Джамбазки, който шофирал пиян.

В началото на дискусията Даниел Митов попита как така, когато се дава в ръцете на президента правомощието да назначава ЦИК, ще бъдат осигурени принципите на безпристрастност, прозрачност и независимост. Той предупреди, че се създава опасност следващите избори да бъдат оспорвани и тяхната легитимност да не бъде призната. Крум Зарков контрира, че и по сега действащия Изборен кодекс президентът назначава повечето от членовете на ЦИК.

Председателят на парламента и вносител на промените Ива Митева защити промените.

Тя отбеляза, че и досега членовете на ЦИК са се назначавали с указ на президента, но без публични консултации и без публична процедура, каквато предлагат с промените от ИТН. Митева припомни, че заради един текст, предложен от ГЕРБ след всеки избор у нас членовете на ЦИК се увеличават с по един член. Поради това ЦИК 2014-2019 г. стигна до 23 членове. Смятам, че не е добър този подход ЦИК да се увеличава с по един член при новосформиран парламент, каза тя.

Относно премахването на възможността партии и коалиции, които имат избрани членове на Европейския парламент, да предлагат членове на ЦИК, Митева поясни, че ЦИК държи сметка за представителството в НС. Смятам, че това представителство не е реално и не е правилно, разясни тя и визира сегашният състав на ЦИК, в който влизали представители на „Реформаторския блок“, „България без цензура“, НФСБ, Воля и Атака.

Митева бе категорична, че президентът ще действа в условия на „обвързана компетентност“ и поясни, че той не може да се меси в предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции.

Цвета Караянчева бе категорична, че от тези текстове става ясно едно, че се търси увеличаване на правомощията на президента и припомни, че той вече е обявил, че се кандидатира за следващ мандат.

Източник: DarikNews

Подобни статии

Top