ЦСКА излиза срещу "черната котка" на българските отбори в Европа - DC news

ЦСКА излиза срещу „черната котка“ на българските отбори в Европа

БАТЕ Борисов обаче не е онова страшилище, отстранило навремето Левски и Литекс

Тази вечер от 20:00 часа ЦСКА отново ще е пoд прожек­торите на голямата конти­нентална сцена. Възпитаници­те на Стамен Белчев посре­щат беларуския БАТЕ Борисов във втория квалификационен кръг на Лига Европа.

Този мач е чакан дълго време от феновете на „червените“, ко­ито за жалост няма да са по трибуните. Защото при успех не само ще си попълнят фолклора, но и ще могат отново да мечтаят за дълъг поход в евротурнирите. Победа тази вечер отваря не само вратата към следващия кръг, но е и скрит мачбол за класиране на плейоф. Там в един мач всичко е възможно, още повече ако жребият отреди ново дома­кинство. Това ще доведе до трупане на самочувствие, пре­стиж и ще понапълни сериозно касата на клуба.

Картите за ЦСКА не спират да се подреждат още от жре­бия за първото стъпало. В мо­мента на „Армията“ държат отлична ръка и остава само да я изиграят правилно.

Въпреки успехите в послед­ните 12 години БАТЕ не може да е бате на ЦСКА в Европа. Точно обратното е в истори­чески план. Но това трябва да проличи тази вечер на терена.

Както обикновено този се­зон Стамен Белчев има доста проблеми за решаване. Аут за срещата е десният бек Иван Турицов, който така и не успя да се възстанови от травма­та, получена срещу Славия. Къ­сен фитнес тест днес следобед пък ще покаже дали португал­ският халф Тиаго ще може да започне мача. Той е най-креативният играч на тима и евен­туално отсъствие ще бъде се­риозен удар. Извън сметките са и карантинираните Петър Занев и Ахмед Ахмедов. Ако Ти­аго не стартира пред Белчев ще има две опции – Жеферсон до Юга и Санкаре зад Coy или Санкаре до Юга и Белтраме зад Coy.

Едва ли ЦСКА ще експеримен­тира със схемата в толкова ва­жен мач. Отново ще се изпол­зва постройката 4-2-3-1. В от­съствието на Турицов десен бек ще е Пламен Гълъбов, фор­мата му буди притеснение, както и факта, че това не е номиналната му позиция. Зато­ва, който и да действа пред него – Йомов или Кери – ще трябва доста да помага в от­брана. Останалите от ариер-гарда ще бъдат Антов, Матей и Мазику. Дилема има и за дес­ния фланг, където неубедител­ни от началото на кампанията са Йомов, Кери и Кейта. Шансо­вете на първия да започне са най-големи.

БАТЕ пристигна у нас без за­болелите от C0VID-19 основни полузащитници Станислав Драгун и Игор Стасевич, които са изработили 27 от 49-те гола на отбора през сезона. Под въ­прос за двубоя са още от по­стоянните величини в състава -Павел Нехайчик и Евгени Яблонски, както и нападателят Мак­сим Скавиш. Те не са тренирали със съотборниците си през сед­мицата, а са се готвели инди­видуално, защото са имали до­сег със заразените. Тестовете им обаче са отрицателни, за­това и са в групата. Очаква се бела руси те да заложат на схе­ма с трима вътрешни халфове, а в атака ще са Нехайчик, Ска­виш и Милич.

Изгревът за БАТЕ в Европа започна от Левски. Залезът мо­же да бъде даден от ЦСКА. Чер­вените вече на няколко пъти показаха характер през кампа­нията. Трябва да го направят и тази вечер – нищо по-различно. Чака ги изпълнен с единоборства двубой, в който те ще имат своите шансове. Тимът вече показа, че се огъва, но не се чупи и е необходимо да дока­же отново волята си. Армейци­те са длъжни да подчинят съ­перника, за да напомнят за се­бе си и да застанат пак там, където им е мястото.

На същото мнение е и легендата на клуба и националния ни отбор Георги Георгиев-Гецата.

„БАТЕ вече не са хегемон, след като дори не са шампиони. Истинският им трень­ор отиде в Русия. Го­лям шанс има ЦСКА. Ако играехме пред на­шата публика, твърдо едно. Сега на стадио­на ще се чуват само рекламите и бай Доб­ри Домакина, едно време как викаше… Желая да е жив и здрав. И успех искрено желая на ЦСКА“, заяви бившият халф на „ар­мейците“ Георги Гео­ргиев.

Подобни статии

Top