Цветан Кръстев- първият художник от гостуващите по Резидентната програма 

Той е и един от основателите и организаторите на Международния фестивал  „Карантината“

От 17 часа в конферентната зала на галерия „Капана“ ще се състои първата среща с гостуващи художници в рамките на резидентната програма за артисти на Община Пловдив.

С какво Пловдив вдъхновява? Как е видян той от автори с различни творчески индивидуалности, идващи от различни точки на света? Това са темите на срещите с художници, които се организират в рамките на пилотното издание на резидентната програма за артисти на Община Пловдив.

Първият гостуващ художник, който ще се представи пред пловдивската публика, е Цветан Кръстев. Цветан Кръстев (р. 1961 г. във Варна) е част от първата вълна неоконцептуални български художници, които допринесоха за значителната промяна и откриване на нови възможности за артистична изява още от средата на 90-те години на 20 век. Един от основателите на група „Вар(т)на“ във Варна, той работи в областта на ленд арт, видео, инсталация, пърформанс.

С особена наблюдателност, чувство за хумор и фина естетика, художникът успява да подчертае почти невидими детайли от реалността, която ни заобикаля, и да ги превърне във въздействащи послания. Неговите материали най-често са естествени, природни, намерени на морския бряг. Още от най-ранните си изяви Цветан Кръстев е различен, вглъбен в преосмислянето и трансформирането на природата и пейзажа в действие и в концепция. В последните години негови основни медии са видеото и фотографията.

Той е и един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014). Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина. Живее и работи във Варна.

Цветан Кръстев ще разкаже за своето изкуство и за своето творческо общуване с Пловдив в един от най-горещите месеци – август, когато авторът гостува в града, за да подготви своите проекти.

Top