“Цветът на вишната” завладява Малката Базилика

“Дни на японската култура в България” гостуват на “Дни на музиката в Балабановата къща” с уникален концерт

“Цветът на вишната” се нарича специалният концерт, с който Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” отбелязва в програмата си изключително важната тройна годишнина в двустранните отношения между България и Япония.

През настоящата 2019-та се навършват 80 години от установяване на дипломатическите отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави.

Ефектният замисъл на концерта, посветен на този знаменателен юбилей, цели да покаже симбиозата между двете култури, въздействието на музикалния език в неговата универсална чуваемост, посредством „разменените роли” на част от знаменитите изпълнители.

Японският гост Шиня Оно ще свири на гайда български фолклор, именитата и креативна флейтистка Мила Павлова, облечена в японско кимоно ще изпълнява японска музика в партньорство с майсторката на клавирния съпровод Маргарита Илиева, а ангелогласната певица Нели Андреева, чиято родопска „Малка мома” превзе ефира в Япония, ще подчертае устоите си в традицията, заедно с чудесния китарист Николай Пеев.

Мястото на концерта на 5 октомври, събота, е Малката Базилика, а началният час е 18.30 часа.

Събитието се осъществява в партньорство с Японското посолство.

МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Америка за България”, Фондация Музикартисимо, Министерство на културата, КЦМ 2000 АД, ПОАД ЦКБ-Сила и др.

Подобни статии

Top