Цвети Пиронкова: Спях по гарите и по девически училища

Пловдивчанката си спомня за първите и най-тежки години от славната си кариера

Тежки са първите години на Цветана Пиронкова в тениса. Семейството на пловдивчанката няма нужните пари, за да покрива разходите й, свързани с пътувания из целия свят.

„Спях по гарите – спомня си Пиронкова. – Нощувала съм и в девически училища, където е почти безплатно. Играех на турнири само в радиус от 800 километра от България. За всички състезания съм пътувала с кола. Нямахме пари за самолет. Автомобила го товарехме с храна, която да ни стигне за няколко дни. Беше много трудно. Никога не ми е минавало през ум да спра с тениса. Знаех, че един ден ще успея“, казва бившата ракета номер 1 на България.

Бащата на Цвети предприема нещо иновативно в името на успеха на дъщеря си. Тъй като юношеските състезания не носят никакви приходи, Пиронкова не играе в турнири с връстнички. Пуска се директно при жените.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Yellow is my new favourite colour! ☀️💛🌻 #gm #enjoyeveryday #smile

Публикация, споделена от Tsvetana Pironkova (@tpironkova) на

„Разходите бяха немислими – признава Пиронкова. – С упоритост и с много лишения на моето семейство успях да пробия в професионалния тенис. Когато татко разкриваше плановете си за мен пред хората, те се смееха. Мислеха, че сме луди. Тенисът бил скъп спорт и нямало как да се пробие в него без сериозни финанси”.

На първия си турнир в професионалния тенис Пиронкова достига до финала. А на третия вече държи трофей в ръцете си. Намира се под номер 555 в световната ранглиста. С парите от наградни фондове Цвети може да си позволи да участва в повече турнири.

„Ако печелех пари, отивах на следващия турнир. Ако губех, чакахме някой в близост, където разходите са по-малко“, спомня си Цвети.

Големият пробив за Пиронкова идва през 2005 година. Цвети е на 17 и получава първата си покана за голям турнир. Състезанието се провежда в Истанбул. Пиронкова преминава през квалификациите и стига чак до полуфинала. В спор за влизане във финала българката се изправя срещу американската легенда Винъс Уилямс.

„Тя ми беше идол – връща лентата назад Пиронкова. – Участничките в турнира ги бях гледала само по телевизията. А ето че още като хлапе се изправих срещу тях. Преди мача с Винъс не мигнах. Много се вълнувах. Това се отрази на играта ми. Загубих доста бързо“, признава Цвети.

Въпреки трудните години в началото на кариерата си Пиронкова успява да пробие и да остави следа в женския роден тенис. Цвети е първата българка, играла на полуфинал на свещена трева – „Уимбълдън“. Достига до номер 31 в световна ранглиста.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Алекс расте толкова бързо!☀️🥰🤗 Вече започна тренировки на гърне и има доста успехи! 😅😅😅 Все пак, както при изграждането на всеки нов навик, така и тук е необходимо голямо постоянство и търпение. Междувременно, винаги можем да разчитаме на новите гащички Pufies, за прехода между пелени и бельо. Те са толкова меки и еластични, също като дрешки. Така Алекс е свободен да играе и открива света комфортно и на воля! ☀️☀️☀️ #growingup #Pufiespants #Pufies #partnership

Публикация, споделена от Tsvetana Pironkova (@tpironkova) на

Днес Цвети е далеч от тениса. Преди година и половина тя роди първата си рожба. Синът на Цвети носи името Александър. Бебето е плод на любовта на Цвети с мъжа й Михаил Мирчев.

„Не знам дали отново ще играя тенис на високо ниво. Не съм в добра физическа форма. Имам собствен бранд, който развивам със съпруга ми. Гледам и сина си. Не ми остава време за тренировки. Играя тенис само за удоволствие. Все още не съм решила дали да кажа „стоп“, добави Цвети.

Източник: novsport.com

Подобни статии

Top