Цвети ще играе на подгряващ турнир в Мелбърн - DC news

Цвети ще играе на подгряващ турнир в Мелбърн

15 чартърни полета вече започнаха превозването на тенисистите и техните екипи до Австралия, където ще бъдат подложени на двуседмична карантина

Първата българска ракета Цветана Пиронкова ще играе на една от двете надпревари в Мелбърн от категория УТА 500, които ще се проведат в седмицата преди Откритото първенство на Австралия. Пловдивчанката е част от 16-те тенисистки, преминали квалификациите в Дубай, коeто автоматично им осигурява място в пресявките на новите турнири – Yarra Valley Classic и Gipssland Trophy, стартиращи на 31 януари.

Участничките ще бъдат разпределени в 2 потока, като надпреварите ще се състоят от 56 тенисистки в основна схема и 16 в квалификациите. За разлика от Australian Open, където българката трябваше да запише цели 3 победи, за да вземе участие в същинския турнир, тук само една-единствена победа ще я класира в основната схема.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tsvetana Pironkova (@tpironkova)

В същото време общо 15 чартърни полета вече започнаха превозването на играчите и официалните лица до Мелбърн, които веднага се поставят в двуседмична карантина, каквито са изискванията на местните власти като част от мерките за справяне с пандемията от COVID-19.

Чартърите и ранното пристигане на участниците са част от мерките, които организаторите предприеха, за да се проведе турнирът, въпреки забраната за международни полети в Австралия. Всички играчи преминават тестове за COVID-19, преди да се качат на самолета и още веднъж след пристигане на австралийска територия.

Първите групи с около 1200 състезатели, треньори, екипи и официални лица пристигнаха в страната и веднага бяха откарани в хотели, където ще бъдат под карантина.

Петкратния финалист Анди Мъри не се качи на чартъра, след като даде положителен тест за COVID-19 и остана изолиран у дома. Британецът има „уайлд кард“ за Мелбърн, но участието му остава под въпрос.

Американците Медисън Кийс и Тенис Сандгрен също имаха положителни тестове, но Сандгрен получи разрешение да пътува към Австралия, тъй като вече е излекуван, докато участието на Кийс остава несигурно.
„Бях болен през ноември, но сега съм напълно здрав“, каза Сандгрен.

Откритото първенство на Австралия бе отложено с три седмици от оригиналните си дати заради пандемията и ще стартира на 8 февруари.

Заради рестрикциите, наложени от австралийските власти, квалификационните турнири за основната схема при мъжете и жените за първи път се изиграха в Доха и Дубай и завършиха по-рано тази седмица.

15-те чартърни полета към Мелбърн са изпълнени с до 25 процента от капацитета си и ще бъдат извършени в рамките на 36 часа, като последният самолет ще кацне рано сутринта в събота.

След отрицателен тест всеки играч може да тренира при стриктно спазване на мерките по пет часа на ден.

Жребият за Откритото първенство на Австралия по тенис ще се тегли на 4 февруари, четири дни преди старта на основната схема. Турнирът ще завърши на 21 февруари с финала на сингъл при мъжете.

Част от елитните състезатели като Новак Джокович, Рафаел Надал и Серина Уилямс ще участват преди това на демонстративен турнир в Аделаида от 29 януари.

Всички останали състезания ще бъдат в Мелбърн, включително АТП Къп, стартиращ на 1 февруари, както и по две надпревари от Тура на АТП и на УТА.

Подобни статии

Top