Цветни балони политат в небето над Пловдив

Множество разноцветни балони ще полетят днес в небето над Пловдив в Световния ден на редките болести.

В 13 ч. пред Института

по редки болести зад Община Тракия представители на пациентски организации, членове на техните семейства и приятели ще вдигнат едновременно ръце в знак на солидарност към милионите болни по света, което ще стане по едно и също време в цяла Европа.

Ученици от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника ще подарят флашмоб с народни танци под звуците на фолклорна група „Персенк” в знак на съпричастност към каузата.

След което всички присъстващи ще пуснат разноцветните балони, символизиращи хилядите видове редки болести, съобщи Йорданка Петкова, представител за Пловдив на Национален алианс на хора с редки болести.

За Световен ден

на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред широката публика относно редките болести и тяхното влияние върху пациентите и техните семейства.

Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 г. и постепенно се превръща в световен феномен.

Всяка година стотици градове вземат участие в тази инициатива.  У нас Националният алианс на хората с редки болести организира серия от събития в цялата страна. В Пловдив инициативата е с подкрепата на Медицински център  РАРЕДИС, Асоциация НАЕ  и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.

Top