Цял месец есенни празници на изкуствата в Асеновград! Музеен тур, кино и концерти без пари

Посветени са на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов

За девета поредна година община Асеновград организира Есенни празници на изкуствата. Атрактивните събития ще започнат от днес и ще продължат до края на септември.

През трите седмици сградите на Историческия музей, НЧ“Родолюбие“ и Градската библиотека  ще се изпълнят с художествени платна,  ще бъдат домакин на редица литературни представяния, ще станат сцена за джаз музика и театрални представления.

Афишът на деветото издание на Есенните празници е изпълнен със събития още от първия ден. Начало на културния маратон ще даде  самостоятелната изложба на внучката на писателя Николай Хайтов – художничката Елица Гигова. Изложбата  „Родопският свят на Николай Хайтов  се състои от 40 живописни картини, изпълнени в акрилна техника върху платно.

Сюжетите са взети от книгите на Николай Хайтов: „Диви разкази“ и „Шумки от габър“. Това са предимно пейзажи, свързани с любимата за писателя Родопи планина.

За първи път ще бъдат показани в изложбата  колажи, рисунки и мисли от Николай Хайтов върху листа от явровски габър, събран из местностите около родното село на писателя.

Вечерта, посветена на знаменития писател, ще продължи с премиера на книгата „Орли от пламък” на Елена Хайтова – дъщеря на академик Николай Хайтов.

1 2

Подобни статии

Top