Цяла Франция тръпне в очакване на втора световна титла (ВИДЕО)

17 от националите са имигранти или синове на такива, а футболът обедини разнородната френска нация днес, както никога преди

Над 90 хиляди души се очаква да гледат на живо финала на Световното първенство по футбол между Франция и Хърватия пред Айфеловата кула в Париж днес. Очакванията на французите са много високи. Първо, защото имат изключително силен отбор, и второ, защото апетитът им към нова световна титла е огромен. Последният път, когато „петлите“ вдигнаха най-ценния трофей, бе преди 20 години, а селекционерът Дидие Дешан бе капитан на този тим. А преди 2 години загубиха нещастно от Португалия на финала на Европейското първенство.

По пътя дотук „петлите“ завършиха на първо място в „група C“ си със 7 точки от 2 победи над Австралия с 2:1 и над Перу с 1:0 и едно равенство 0:0 с Дания. На осминафиналите изхвърлиха Аржентина с невероятното 4:3, на четвъртфиналите нямаха проблеми с Уругвай за 2:0, а на полуфиналите надхитриха Белгия с 1:0.

Но финалът за Франция днес е много повече от футбол. Френската нация често е разделяна в исторически план и в настоящето, тя рядко получава напоследък такъв шанс да се обедини върху някаква идея, да я поддържа заедно, а сега всички са застанали зад националния отбор по футбол.

А в тима има представители на цялата тази разнородна френска нация. Цялата страна днес възлага надеждите си на футболисти като Погба, Умтити, Дембеле и разбира се на новия френски герой Мбапе. Дешан пък може да стане едва третият селекционер след Марио Загало и Франц Бекенбауер, печелил Световното първенство и като футболист, и като треньор.

Интересното е, че от 23-мата футболисти в разширения състав, 17 са имигранти или синове на имигранти. Разбира се, това повдига и много въпроси за асимилацията, за интеграцията и за самото бъдеще на страната. Затова и днес в цяла Франция хората ще подкрепят своите герои – герои, с които те всъщност вогат да се идентифицират.

Освен това французите отбелязаха вчера националния си празник с пищен военен парад и се надяват празничното настроение да продължи през целия уикенд с една нова победа на финала на Световното първенство по футбол.

Вероятен състав: Лорис, Павар, Варан, Умтити, Ернандес, Погба, Канте, Мбапе, Гризман, Матюиди, Жиру

Снимка: Getty Images

Подобни статии

Top