Цяло Столипиново под карантина, ако не спазва мерките за коронавируса (ВИДЕО)

При обостряне на ситуацията това може да стане до седмица

Пловдивският квартал Столипиново може да бъде поставен под карантина, ако не се спазват мерките, наложени от Националния координационен щаб в София в квартала. Това съобщи днес областният управител Дани Каназирева, след проведеното извънредно заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив.

Вчера в областна администрация е получено писмо от районния кмет на „Източен“ Иван Стоянов, че ситуацията в квартала ескалира, а много хора се събират на едно място и не спазват разпорежданията за отстояние един от друг.

„Към настоящия момент органите на МВР ще засилят неколкократно присъствието си в района. С мегафони и уредби хората ще бъдат известявани че нямат право да се струпват на едно място и трябав да спазват разстоянието един между друг. Темата е деликатна и все още не се вземат рестриктивни мерки,  за да не ескалира напрежението в тази част на града“, подчерта Каназирева.

Тя посочи, че на този етап мерките, които ще бъдат взети в квартала са дезинфекция на улиците, предупреждения и силно полицейско присъствие в района. Ако те не доведат до резултат в продължение на седмица, ще се стигне до поставяне под карантина на всички в този район, с изключение на хората, които работят. Каназирева уточни, че препоръката за това е на РЗИ.

В момента обстановката в квартала е спокойна

Според зам.-директора на ОД на МВР-Пловдив комисар Димитър Събчев ръководството на дирекцията следи обстановката в квартала и тя е спокойна. По разпореждане на директора ст. комисар Йордан Рогачев, е увеличено  присъствието на полицейски служители в квартала. „Работим индивидуално с РЗИ спрямо лицата под карантина. Той не е по-голям от тези в други квартали в Пловдив“, коментира комисар Събчев. Той добави, че действително има сигнали за лица, които са по няколко и се струпват. „Имаме организация за работа с тях и чрез индивидуална превенция спрямо всеки един от тях, обстановката се поддържа нормална“, категоричен беше той.

По данни на кметството, хората под карантина там са около 30.

„Ако хората в Столипиново не разбират, че ограничаването на комуникацията пази самите тях, ще се наложи даприложиб по-сериозни мерки“, обяви шефката на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева.  Тя посочи, че в тяхната общност хроничните заболявания настъпват в по-млада възраст – над 50 години. Затова при евентуална зараза може да се окаже, че там има доста тежко болни.

„В тяхна полза, особено възрастните да се самоизолират. Ако това не се случи в следващата седмица мисля, че трябва да ги изолираме ние. Това не трябва да се възприеме зле, а малко да се вложи разбиране. В този смисъл, другото, което ще предприемем в момента – миене на улиците, дезинфекция, на определени места ще бъдат в засилен вариант. Полицията, съвместно с РЗИ да следи карантинираните. Тези мерки пазят тях най-вече“, категорична беше д-р Манчева.

„Разбираме обществените нагласи и искането за по-рестриктивни мерки в този район. Но целият областен щаб смятаме, че в момента няма смисъл“, коментира Каназирева. „Има идея да бъде създаден лекарски кабинет, който денонощно да приема оплакванията на жителите на Столипиново, за да не обикалят града“, съобщи тя.

Според кмета на район „Източен“ Иван Стоянов в първите два дни в Столипиново са се спазвали всички мерки, но впоследствие нещата не са били така. „При днешната ми обиколка, вероятно заради публикациите в медиите, видях, че обстановката в квартала е по-добра“, посочи Стоянов. 

1 2

Подобни статии

Top