ТУ – Пловдив получи високотехнологична лаборатория за обучение на бъдещите инженери

Фирми дариха лаборатория HTEC на Техническия университет – филиал Пловдив

Четири компании от металообработващата индустрия предоставиха високо технологична лаборатория за началото на академичната учебна година в Техническия университет – филиал Пловдив. Те разкриват в пловдивския вуз сто и седемнадесетия център за обучение от глобалната мрежа на световно известната компания за производство на металорежещи машини.

Лабораторията в Техническия университет – филиал Пловдив ще се нарича HTEC (Haas Technical Education Center)  и включва две металорежещи машини, системи за тяхното управление, програмни продукти за проектиране на детайли, симулатори за обучение.

Инж. Пламен Касабов ръководи проекта по инсталиране и внедряване на машините. Той е завършил Техническия университет – филиал Пловдив и работи в една от фирмите-дарители Teximp България. Според него новата лаборатория HTEC е най-съвременен инструмент за обучение на бъдещи инженери, които ще влизат тук в горните курсове на вуза.

 „Ние поемаме безплатно за висшето учебно заведение да поддържаме двете нови  машини, а партньорите ни ще доставят също безплатно различни материали, режещи инструменти, охлаждащи и смазващи течности, програмни продукти за проектиране на детайли. Преди да започнат реална работа с фрезата и струга с цифрово-програмно управление, студентите ще   се упражняват на двата симулатора, така че да натрупат опит.

Целта ни е бъдещите инженери да завършат Техническия университет – филиал Пловдив достатъчно добре подготвени, за да се справят с най-новата металорежеща техника от всякакъв вид. С нашата инициатива помагаме на студентите и техните преподаватели, помагаме на индустрията и получаваме конкурентно предимство, защото бъдещите инженери ще познават много добре нашите машини и ще ги предпочитат в бъдещата си работа“ , заключи инж. Пламен Касабов.

Според директора на Техническия университет – филиал Пловдив – проф. Въльо Николов в новата лаборатория не само ще се провеждат часове за обучение на студентите, но тук ще се извършва и научна работа.

„Нашите докторанти ще имат отлична възможност да провеждат необходимите научни изследвания в областта на машиностроителните технологии с най-съвременни средства при разработване на своите дисертации“ , каза проф. Николов.

Подобни статии

Top