Тука има, тука нема: Без Бетонен мост към Кючука!

Нямало техническа възможност за по-висок мост

Бутат Бетонния мост, тъй като няма техническа възможност за повдигане на съоръжението. Това съобщи кметът Иван Тотев след срещата с ръководството на НКЖИ в София днес, която продължи 3 часа и половина. В нея са участвали шефът на Управителния съвет на компанията Христо Алексиев и изпълнителният директор Красимир Папукчиев.

Според кмета, съоръжението, фигуриращо в старите проекти, е било планирано с повдигане от 40 см. Но за да отговаря на новите стандарти за високоскоростна жп-линия, то трябвало да бъде поне с 1,60 метра по-високо. В този случай мостът трябва да започне от кръстовището на бул. „Македония“ и ул. „Даме Груев“. Според градоначалника това нямало да е проблем, но пък така то влизало в имота на концесионера на Централна гара, който имал 30-годишна инвестиционна програма.

По думите му Бетонният мост ще бъде съборен, след като бъде изграден напълно пробива под гарата. Той ще разполага с 2 локални платна от едната и 2 – от другата, и още няколко пътни връзки. По тях от общината започват работа още сега.

До края на другата седмица трябва да бъде напълно проектирана и остойностена връзката Модър-Царевец, чието изграждане ще бъде преди пробива под гарата.

Строителството на пробива пък ще започне най-рано през втората половина на 2020 г. или през първата половина на 2021 г. Дотогава общината трябва да направи две нови връзки. Едната е Модър-Царевец, а другата – преправяне на едното ухо на надлез „Родопи“. В същото време ул. „Кукуш“ ще бъде разширена и ще поеме трафика от бул. „Македония“.

Локални платна от двете страни на пътя ще свързват бул. „Васил Априлов“ с колелото на гарата, каза още градоначалникът. Предвиждат се и две пасарелки от запад към Централна гара.

Предстои в бъдеще да бъде изградена помпена станция пред магазин „Перла“. Изграждането й ще спре местенето на големия колектор, заради който се налагаше разкопаването на прясно ремонтираните наскоро булеварди „Руски“ и „Васил Априлов“.

На този етап няма да се отчуждават имоти в Кючука. По ул. „Димитър Талев“ и бул. „Македония“, в участъците, които отвеждат към съоръжението, ще се обособят еднопосочни ленти.

Очаква се в понеделник  представители на НКЖИ да представят детайлно проекта пред журналисти.

Подобни статии

Top