Туристки от Турция престояха заключени няколко часа в една от къщите в Стария град

Чужденките си направили кафе в стаята на уредничките, докато чакали да ги отключат

Две туристки от Турция, престояха заключени в продължение на пет часа в една от къщите-музеи в Стария град на Пловдив ден преди Бъдни вечер, след като уредничката на къщата и чистачката си тръгнали, без да разберат, че жените са останали вътре. Двете служителки врътнали ключа на къщата още сутринта, разказа пред журналисти днес адвокат Атанас Бояджиев от Сдружението „Аз обичам Пловдив“. По думите му информацията му била от служител на Старинен Пловдив.

Чужденките, които били служителки на турското финансово министерство, разгледали обстойно къщата, после си направили кафе и накрая започнали да се чудят какво да правят. Тъй като никой не идвал да ги отключи, звъннали по телефона на свои близки в Турция, а оттам обаждане за случилото се получил турският консул в Пловдив.

Дипломатът намерил телефоните на „Старинен Пловдив“ от сайта им и позвънил в централата на общинския институт. За негов късмет там се били събрали всички служители на чаша вино за празника. Юристката на института вдигнала телефона и така се стигнало до добра развръзка – туристките били отключени.

Според адвокат Бояджиев не е ясно дали уредничката на въпросната къща е наказана.

По думите на Бояджиев, въпреки освобождаването на Богомил Грозев като шеф на Старинен Пловдив, неуредиците в общинския институт продължават. Според него и до момента не бил обявен конкурс за директор, а в неделя и понеделник – едни от най-силните по думите му дни за туризъм, къщите и музейните сбирки не работели.

Туристките били компенсирани

По информация на 24plovdiv.bg, от „Старинен Пловдив“ са отрекли, че туристките са били заключени в къщата 5 часа. Директорката на резервата доц. Елена Кантарева посочва, че случаят наистина е неприятен, но става въпрос по-скоро за недоразумение, отколкото за нарушение. Тъй като няма официално оплакване от двете туристки, от уредниците са поискани само писмени обяснения веднага след празниците, но те не са наказани.

Туристките били компенсирани за неудобството с безплатни пропуски за останалите обекти, за които се грижи управлението. Дни след случая доц. Кантарева пуснала докладна до ресорния зам.-кмет по културата Пламен Панов.

От Старинен Пловдив допълниха, че не всички обекти в Стария Пловдив не работят в неделя и понеделник, а само отделни и то през зимните месеци, тъй като имало статистика и анализ, според които в тези два дни има трайна непосещаемост в някои от къщите.

Подобни статии

Top