Турски медии за Асеновград: Турците са мишена на расистите, напрежението беше извъртяно към тях

Българските турци ги е страх да излизат по улиците, пише в репортаж на проправителствения вестник „Сабах“

„Турците в България са мишена на расистите“, „Турците се страхуват да излязат на улицата, валят заплахи в социалните мрежи“.

С подобни заглавия някои от основните турски вестници интерпретират инцидента в Асеновград миналата седмица и продължаващото напрежение в града, предаде БГНЕС.

Източник на информацията е репортаж на проправителствения „Сабах“, препечатан в други големи издания като „Хюриет“ и „Миллиет“.

Според автора на репортажа, протестите след сблъсъка между жители на ромския квартал и български гребци, в това число и деца, „умишлено се насочват към турците“.

„През последните 10 дни протестите срещу ромите и турците в тази страна не спират“, пише журналистът на „Сабах“.

„Въпреки, че са наясно, че инцидентът е между роми и българи, много българи си затвориха очите, когато протестите се обърнаха срещу турците“, изразява мнението си Танер Алимолла, временен регионален председател на партия ДОСТ, цитиран в турската статия.

Алимолла още твърди, че някои ромски лидери „се опитват да припишат случая на турците“, а наред с това потвърждава, че цялото напрежение може да бъде и

таен заговор между политическите лидери и българските десни екстремистки партии„.

„Информациите за страховете на турците да излизат на улицата продължават да се множат, а в същото време в социалните мрежи валят заплахи“, продължава материала на „Сабах“.

В текстът още се цитира генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, който се съгласява с Алимола, че българската полиция и други длъжностн илица правят всичко необходимо, за да гарантират спокойствието в страната.

В материала се изтъква, че ромите, ранени при инцидента миналата седмица са от турски произход, както и че в болницата те са били дискредитирани.

В турското обществено пространство не за пръв път излизат обвинения, че българските турци са силно дискриминирани. През май депутатът Мустафа Йенероглу, председател на Комисията за човешки права, обяви, че у нас продължава политиката на асимилация на турците, започнала през Възродителния процес.

„Нашите сънародници са изправени пред сериозни трудности – неизучаването на турски език, което обрича на забрава майчиния език, нападенията срещу джамиите, дискриминацията“, заяви тогава Йенероглу.

Миналия октомври президентът Ердоган заяви, че Турция уважава физическите граници на всяка днешна държава, но определи като „наша грижа“ защитата на живеещите в нея „наши братя“ и турското „културно-историческо наследство.

„Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие? Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях“, заяви Ердоган.

Генералният консул на Турция обезпокоен след размириците в Асеновград

Подобни статии

Top