Турският шофьор, заловен при контрабанда на златни накити остава в ареста

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турски шофьор,

заловен при контрабанда на златни накити. Магистратите прецениха, че определението на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х. А., е правилно и законосъобразно и го потвърдиха.

Срещу Х. А. е повдигнато обвинение за това, че на  05.03.2022 г. през ГКПП „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарен автомобил  е пренесъл контрабандно през границата на страната от Турция за  България 10,267 кг. златни накити на стойност 1 070 712 лева.

При извършената щателна митническа проверка в управлявания от обвиняемия ТИР са открити и иззети златните накити разпределени в пакети, които са били скрити във фабрични кутии в товарния автомобил.

Престъплението „квалифицирана контрабанда“ е умишлено  и е тежко по смисъла на закона. За извършването му се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лева.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице и трите изискуеми от закона предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х. А.

За митническата контрабанда, в която той е обвинен, се предвижда тежко наказание, което само по себе си индуцира висока обществена опасност на деянието. Обвиняемият е чужд гражданин и няма адрес в България.

За това съдът прецени, че най-сигурният начин, присъствието му на съдебния процес да бъде осигурено, е задържането му под стража.

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

 

Подобни статии

Top