Турция иска екстрадицията на киргизстанец, бил терорист

Апелативните магистрати решават днес дали да го екстрадират

Пловдивският апелативен съд ще решава днес дали да екстрадира киргизки гражданин в Турция по настояване на турските власти. 36-годишният Рустем Юзбаши е издирван от турското правосъдие и с червена бюлетина от Интерпол. Според наличните досега материали по делото, той снабдявал с взривни вещества групировка в югоизточната ни съседка.  Арестувани от властите в Турция трима членове на групировката са свидетелствали за участието на Юзбаши в престъпната организация.

Рустем Юзбаши е бил установен по съвпадане на дактилоскопични отпечатъци и портретна снимка в центъра за мигранти в Бусманци. Преди това той е влязъл като бежанец от Турция у нас и не е имал документи за самоличност.

Днес от 14.30 ч. в зала № 1  състав на Пловдивския апелативен съд ще разгледа жалбата на гражданин на киргизстанеца срещу решението на Хасковския окръжен съд за екстрадицията му в Турция. Хасковските магистрати са допуснали екстрадицията на 19 март по молба  на Главна републиканска прокуратура – гр. Диджле, Република Турция Юзбаши да бъде предаден на съдебните власти на Република Турция за провеждане на наказателно производство.

Престъпленията, за които се иска екстрадирането на лицето, са  квалифицирани като „членуване във въоръжена терористична организация“ и „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата“ по чл. 314/2 и 302/1 от Наказателния кодекс на Турция. Наказанието, което се предвижда в южната ни съседка за тези престъпления е лишаване от свобода до 30 години.

Според протокола за разглеждане на досъдебното досие престъпленията, в които е обвинен Рустем Юзбаши, са били извършени в периода март 2007 г., след което той е напуснал пределите на Турция.

Подобни статии

Top