„ТВ ЕЛДОРАДО“ пристига от Европейска столица на културата

Филмът е заснет основно в Пловдив, но включва кадри и от много други точки на България.

В последния петък на януари от 22:00 часа Дом на Киното (София) е домакин на интердисиплинарно филмово преживяване – прожекция на експериментално-документалния филм „ТВ ЕЛДОРАДО“,  последвана от музикален пърформанс на авторския му екип Jacobs & Leinonen.

Финландският музикален артист Ари-Пекка Лейнонен и белгиецът Берт Джейкъбс, който твори в сферата на визуалните изкуства и разказвачеството (сторителинг) пристигат в града под тепетата още през лятото на 2018 г., като част от участниците в АДАТА – програмата за творчески резиденции на Фондация „Пловдив 2019“.

През 2019 г., Jacobs & Leinonen са сред онези резидентни артисти, селектирани да се върнат в Пловдив, за да развият и завършат своя художествен проект в програмата на Европейска столица на културата.

„Фрагментиран“ и „многопластов“ са прилагателни, които пловдивчани често използват, за да опишат града си, но какво е основанието едни новодошли гости да се привържат към тази реалност и да я документират без непременно винаги да я разбират?

“ТВ Елдорадо или Иван Клариниста и Сватбения оркестър” съчетава в себе си всичко, което те искат да ни покажат и разкажат за реалността, в която живеем.

Филмът е заснет основно в Пловдив, но включва кадри и от много други точки на България. Премиерата му – на 30 август 2019 г. – е осъществена на върха на хълм Бунарджика в Пловдив, като прожекция на открито, съпътствана от изплянвана на живо музика от месни музиканти.

Половин година по-късно, авторите му се завръщат отново тук, носейки своите спомени и сънища за България, готови да ги споделят с местната публика в нова форма на музиално-визуално преживяване.

Подобни статии

Top