Творби на Георги Божилов – Слона ще грейнат в Балабановата къща

Откриването е в 17.00 ч. в Стария град

Изложба с творби на големия български художник Георги Божилов – Слона ще бъде открита днес от 17.00 ч. в Балабановата къща в Пловдив. Експозицията е озаглавена „От съкровищницата на Стария Пловдив“ и съдържа над 20 негови картини.

Не е случайно и мястото (Балабановата къща), както и времето на откриването – точно преди 1-ви април, когато се „ражда“ „Старинен Пловдив“ през 1969 г., защото Георги Божилов – Слона е свързан „като с пъпна връв“ със Стария град, с Начо Културата и разбира се, с пловдивската бохема от онова време. От това емблематично място тръгва неговото пътуване към голямото изкуство, към себе си и към самотата…, но и към философията на живота и музиката в изобразителното изкуство.

Определят Георги Божилов – Слона

като е един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. В настоящата изложба са показани творби от различни периоди и творчески търсения, само част от великолепното наследство, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, често в полуабстрактен или абстрактен план, следвайки художествената идея. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фантазия и изследователски интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на човека, изваяни с усета на естета и мъдреца едновременно.

Неговите съвременници и колеги виждат в живописта му музика от много висока класа. И ако може да бъде определена като музикален жанр, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без напълно да я разбираш и дори да си щастлив от възможността да се потопиш в специфичната за нея недоизказаност.

Подобни статии

Top