Творби, създадени с компютър, подредиха в изложба студенти от Техническия университет – филиал Пловдив     

Цикъл „Зимни виртуални изложби“ с над 150 творби представят студенти

от специалността  „Дизайн и печатни комуникации“ на Техническия университет – филиал Пловдив. Доцент д-р Силвина Илиева – ръководител на катедра „Механика“ и преподавател по творческите дисциплини в специалността „Дизайн и печатни комуникации“ припомни, че вече 10 години вузът организира два пъти годишно студентски изложби. „В края на първи семестър изложбата е от студентски разработки по „Цветознание“, „Графични приложения 1“ „Цифрова фотография“ , „Графичен дизайн 1“, и “Книга и книжно тяло“.

През втория семестър правим изложби на студентски разработки по „Шрифт и типография“, „Графичен дизайн 2“ и „Графични приложения 2“.

В зимните изложби участват студенти от втори курс, трети, четвърти курс и магистри от специалност „Дизайн и печатни комуникации“. – каза доц. Илиева.

Студентските творби в последните две години са представени само във виртуална среда – в профилите на специалността в социалните мрежи – Тик Ток, Инстаграм, Фейсбук. Преди това са представяни пред  аулата на Техническия университет – филиал Пловдив.

Творбите на студентите се оценяват от техните преподаватели. Всеки участник получава сертификат или грамота, а класираните на челните три места добиват право да кандидатстват и за специалните стипендии на Техническия университет – филиал Пловдив. Призьори в „Зимните виртуални изложби“ 2022 от специалност „Дизайн и печатни комуникации“ са четвъртокурсниците  Деяна Чавдарова,  Атанас Стоев и Мирела Кирова.

За своите творби Атанас Стоев разказа: „Участвам с няколко експоната. Те са мои решения на курсови задачи от изминалия семестър, както и финалния ми курсов проект. Избрах да направя виртуална идентичност и съпътстващи рекламни материали на фирма, която съм измислил. Доставя ми удоволствие този тип курсови работи, които са по-творчески. Искам и точно това работя – динамичната работа в направление предпечат. Амбициран съм да направя собствена фирма, но вероятно ще трябва да натрупам малко повече опит преди това.“

Призьорката Мирела Кирова също е студент в специалност „Дизайн и печатни комуникации“. Тя представя на изложбата проект по графичен дизайн, както и

разработки по стилизация, логодизайн, проектиране на графична идентичност за фирма. Така че моят награда е за комплексното ми представяне, обобщава Мирела Кирова.

„През цялото си следване съм участвала във всички изложби, които са правени в Техническия университет – филиал Пловдив. Това не е задължително, но на мен ми носи удовлетворение. Хубаво е, че по време на работа мога да се допитам до преподаватели, да обменям идеи със състуденти, да коментираме разработките си. Смятам да продължа обучението си и с магистратура по същата специалност“, заключи Мирела Кирова.

Победителка в направление“Графични приложения1“ е второкурсничката Николета Райчева, а в направление „Цифрова фотография“ е второкурсникът Богдан Колев.

 

 

 

 

Подобни статии

Top