Творческа работилница „Копривени истории“ в АМТИИ

Проектът на Фондация „Стойна Кръстанова“ „ТЕКСТИЛ И ГРАД“.

Градска лаборатория за експерименти в текстила“, част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 година, има за цел да създаде територия за експерименти и иновативност в текстилното изкуство чрез използването на нематериално наследство като инструмент за творческо вдъхновение и умение за прилагане на старинни технологии в нови културни проекти с висока художествена стойност.

Тази година основен материал е копривата, чиято комплексна същност обединява символни, духовни и практически свойства, дава възможност тя да се включи в Градската лаборатория за експерименти в текстила.

В първата творческа работилница „Анатомия на копривата“ се срещнахме с творци и специалисти в сферата на културата, които споделиха истории за различните приложения на копривата – в кулинарията, козметиката, фолклора, текстила, медицината.

Събитието АртЛаборатория беше втората творческа работилница, която се организира в рамките на проекта и беше посветена на творчески експерименти с коприва. В нея участниците изпробваха техники за багрене с естествени материали върху различни текстури.

Третата творческа работилница „Копривени истории“ е насочена към споделянето на знание, въплътено в слово и текст, „втъкани с коприва“.

1 2

Подобни статии

Top