Убиецът на богата пловдивчанка сяда на подсъдимата скамейка

Здравко Дечкин може да получи и доживотна присъда

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 33-годишния Здравко Дечкин за това, че като извършител, в съучастие с 32-годишния Георги Балабанов като подбудител, е отнел чужди движими вещи – дамска кожена чанта, инсулинова писалка, мобилен телефон, секретни ключове, пари – 237 лв., и документи  на името на 56-годишната Виолета Балабанова, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на Виолета.

През 2009 г. обвиняемият Здравко Дечкин поддържал приятелски отношения с 32-годишния Георги, който бил син на жертвата. Двамата посещавали различни заведения в  Пловдив. По това време отношенията между майката и сина били влошени, защото той не работел, но водел разточителен начин на живот – купувал скъпи автомобили, наел си охранители, посещавал различни заведения, напуснал съпругата си, въпреки че имали две деца. Семейството било с добри финансови възможности, понеже бащата на Георги развивал успешен бизнес. Те имали имоти в гр. Пловдив, които отдавали под наем.

През 2007 г. бащата починал и оттогава той настоявал пред майка си, част от имотите да бъдат продадени, за да получи дял от парите и да продължи да води същия начин на живот. Виолета не била съгласна, заради което се влошили и отношенията им. Георги започнал да взема заеми от различни лица, които не можел да върне. Той знаел, че майка му носи в себе си нотариалните актове за имотите и държи пари в каса в дома си, поради което решил да наеме някой, който със сила да отнеме чантата й с документите и ключовете за сейфа. За целта предложил на обвиняемия Здравко Дечкин срещу заплащане  да нападне майка му с нож и да й отнеме дамската чанта. Обещал му, че ако изпълни поръчката, ще му даде 17 000 лева или автомобила си „БМВ Х5“. Обвиняемият се съгласил с условията и приел, защото имал нужда от финансови средства.

На 30 септември 2009 г. Балабанов се обадил на майка си и настоявал да отидат на вечеря, за което тя се съгласила. Той съобщил на обвиняемия часа, в който двамата ще се върнат от ресторанта и той ще я върне пред жилищната кооперация, където живеела в центъра на гр. Пловдив.  Към 19.50 часа синът оставил майка си пред дома й. Там чакал Здравко Дечкин, който се бил скрил във входа. Пострадалата се отправила към кооперацията. Когато влязла, от стълбищната площадка изскочил Здравко и я нападнал. Той държал в ръката си нож, който насочил към тялото на Виолета и започнал да дърпа чантата й. Жената я стиснала и се отдръпнала назад. Успяла да излезе на тротоара пред входа, но обвиняемия продължавал да я дърпа.

Жената не пускала дамската си чантата и се развикала за помощ. В този момент Дечкин нанесъл няколко удара с нож в ръцете  и в корема на Виолета, след което срязал дръжката на чантата, взел я и избягал. Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 г. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения.

На 15 юни 2012 г. Георги починал при пътно-транспортно произшествие  с мотор.

Няколко години делото е било спряно заради неизвестен извършител. През 2018 г. наказателното производство е възобновено, като през 2019 г. Здравко е бил привлечен като обвиняем.

Дечкин е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 24 май 2019 г. и се намира в затвора. За престъплението, в което е обвинен, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Подобни статии

Top