Убиецът на Красимира Куковска от Бегово излиза от ареста - DC news

Убиецът на Красимира Куковска от Бегово излиза от ареста

Пускат 23-годишния Любомир Петров под домашен арест и с електронна гривна

Убиецът на 22-годишната Красимира Куковска от Бегово Любомир Петров излиза от ареста. Това постанови със свое определение днес Апелативният съд в Пловдив. Апелативните магистрати промениха мярката за неотклонение на Петров от „задържане под стража“ в „домашен арест“, като същата ще се контролира от РУ-Хисаря, както и чрез средства за електронно наблюдение – той ще има електронна гривна.

Срещу Петров е повдигнато обвинение за това, че на 11.09.2020 г. в пловдивското село Бегово, умишлено е умъртвил жената, с която е живеел на съпружески начала и от която има две деца – Красимира Куковска. Убийството е извършено в условията на домашно насилие и с користна цел. Делото е било в съдебната му фаза, откъдето е било върнато на Окръжна прокуратура заради допуснати сериозни пропуски и процесуални нарушения в хода на проведеното разследване.

Разпитват свидетели по делото срещу Любомир Петров, убил 21-годишната Красимира Куковска

Пловдивският апелативен съд, след като се запозна с приложените по делото доказателства и взе предвид становищата на страните, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Депозираната от името на Любомир Петров жалба, като подадена в срок, от процесуално легитимирана страна – надлежно упълномощен от обвиняемия защитник, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, се явява процесуално допустима, а по същество – основателна.

Прав е Окръжният съд, пише в мотивите си Апелативният съд, че продължава да е актуално спрямо Петров обвинение за извършване на тежко, умишлено престъпление, наказуемо със сериозни по тежестта си наказания, в това число и лишаване от свобода, както и че в кориците на делото не са налични доказателства, които да разколебават съществено обоснованото предположение за съпричастност на мъжа към инкриминираната деятелност.

Но, според Апелативният съд, основания за изменение на мярката за неотклонение са налице:

Първо, изминалият период от време от задържането на обвиняемия до днес – 1 г. и 10 м., от които 1 г. и 4 м. в досъдебната фаза на процеса, който срок се доближава до максимално възможният за задържане в тази фаза на процеса, в която делото отново понастоящем се намира. Известно е виждането на съда в Страсбург, че опасностите от укриване и извършване на престъпление логично се снижават с изминаване на време, през което заподозряното лице е задържано.

Второ, свидетелите, уличаващи, макар и по косвен път обвиняемия, вече са разпитвани множество пъти, в това число и пред съдебният състав, разгледал делото в съдебната му фаза, с участието на всички страни в процеса. Поради това, дори и да се направи опит тези лица да се мотивират да се отрекат от показанията си, то при налични показания, дадени пред съдия, в присъствието на обвиняемият и неговите защитници, тези опити принципно са обречени на неуспех. Поради това окръжният съд неправилно е обосновал продължаващо задържане на обвиняемия с опасността от въздействие върху тези свидетели.

На трето място, принципно вярно е казаното от Окръжния съд, че не е констатирано до момента неоснователно бездействие на органите на разследването, но, не може да има спор, че това разследване продължава, и то не по вина на обвиняемия, а по вина на държавното обвинение, представител на което е действало така, че да внесе съмнение в своята безпристрастност. Именно последното налага да се преповторят значителен брой от извършените процесуално – следствени действия, което неминуемо е свързано с продължаване на разследването в един продължителен период от време. Няма законово и правно оправдано основание поради пороци на разследването, допуснати от прокуратурата, Любомир Петров да продължава да търпи най – тежката мярка за неотклонение.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Снимка: ПБ Новинар

Подобни статии

Top