Убиецът на милионерката от Пловдив лъгал на тестовете с детектор на лъжата

Апелативният съд го остави в ареста окончателно

Обвиненият за извършител на нападението срещу милионерката от Пловдив Виолета Балабанова отпреди 10 години Здравко Дечкин се е провалил на детектора на лъжата, съобщава „Агенция Монитор“. Според експерта, правил изследването, той е лъгал на всички въпроси, свързани с престъплението. Това каза в Апелативния съд в Пловдив по време на въззивната мярка за неотклонение на обвиняемия прокурор Иван Перпелов.

Студени досиета: Разкриха физическия убиец на богата наследница от Пловдив

На 30 септември 2009 г. Виолета била убита с пет удара с нож след грабеж във входа на жилищната кооперация на ул. „Св. Климент” в центъра на дамската й чанта, в която тя носела винаги нотариалните актове на скъпарските си имоти в Пловдив. Три от ударите били в корема й и се оказали фатални, защото жената починала на 8 октомври с.г. в болница. Приживе обаче тя разпознала извършителя и казала на полицаите, че поръчител е синът й Георги Балабанов.

Още тогава от входната й врата били снети два отпечатъка, за които било ясно, че са на обвиняемия.

Самият той, след като е бил задържан на 21 май т.г. е дал подробности пред разследващите за престъплението. Казал е, че е причакал с ножа, чието острие било дълго 13-14 см, във входа Виолета. Подробно е посочил и дължината на острието, като е казал, че ножът му е бил даден от сина Георги, каза още прокурорът.

По думите му обясненията на Дечкин съвпадат с данни и от клетките на мобилните оператори, че във вечерта на убийството се е намирал в района на убийството. Наред с това били засечени и общо 14 разговора между него и Георги преди, по време и след наръгването на милионерката. Пак от клетките на мобилните оператори била засечена и среща на Гребната база между извършител и поръчител. След това Дечкин се е прибрал вкъщи, а отнетата дамска чанта и дрехите си, с които е бил по време на престъплението и които е описал пред полицаите, включително и шапката си, е изгорил. Признал е също, че синът Георги е повредил електронната система за достъп във входа, за да може той да влезе вътре и да причака майка му.

Свидетел по делото пък бил казал, че синът Георги активно търсел сред крими средите в Пловдив кой да се навие да елиминира майка му, като първата му идея била тя да бъде отровена. „Разпитът на свидетеля е бил изключително подробен. Синът е търсил човек да я убие”, каза прокурор Перпелов. Друга характерна особеност на престъплението е, че извършителят е бил видян от двама минувачи, които били на около 30-40 метра от него.

Мотивът да се навие да извърши престъплението били пари или луксозна кола.

„Обстоятелството е посочено от самия извършител. Били му обещани 17 000 лева или лекия автомобил БМВ Х5 на сина Георги Балабанов”, каза още в съда представителят на държавното обвинение.

1 2

Подобни статии

Top