Убиецът Никола сяда на подсъдимата скамейка

Убийството е от т.нар. „студени досиета“

31-годишният Никола Камберов от ромския квартал „Столипиново“ сяда на подсъдимата скамейка за убийство, извършено преди 15 години. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура Пловдив.

За кървавото престъпление стана известно през пролетта на миналата година, след като прокуратурата извади случая от т.нар. „студени досиета“. Това стана година, преди да изтече давността по случая.

Студени досиета: Разкриха убийство в Пловдив с 14 г. давност (ВИДЕО)

Окръжната прокуратура под тепетата е внесла в съда обвинителен акт спрямо Камберов за убийството на 26-годишния Божидар Моллов, извършено на 13 декември 2003 г. по особено мъчителен начин за убития. Тогава Камберов е бил непълнолетен – едва на 16 години.

Никола пътувал в лек автомобил заедно с двама свои приятели и  приятелката на единия от тях. След 23.00 часа те се придвижили по ул. „Сокол“, в посока към т.нар. „боклук-блок“ в квартал „Столипиново“.  По това време жертвата Божидар вървял сам по същата улица и приближил към спрелия автомобил, в който били четиримата роми. Той се навел през прозореца, хванал с двете си ръце един от пътниците – Н.А., започнал да го обижда и попитал защо му е  отнел приятелката. Ставало дума за момичето, което било в колата.

По време на разпрата Никола слязъл от автомобила и започнал да удря Божидар с юмруци. В резултат на ударите 26-годишният мъж паднал в близката локва, но после станал и се отдалечил от колата. Никола обаче го последвал, извадил 12-сантиметров нож и намушкал с него по-възрастния мъж в гърба. После се обърнал и си тръгнал, като преди да се качи в колата, изхвърлил ножа в река Марица. Никола се разбрал с приятелите си да си мълчат за станалото.

Междувременно раненият Божидар започнал да вика за помощ, успял да се добере до близкия блок на ул. „Сокол“ и почукал на една от вратите. Отворила му жена, която го видяла да лежи пред прага й, а от съседните апартаменти излезли и други хора и повикали Спешна помощ. Пристигналите на място лекари обаче, само констатирали смъртта на Божидар Моллов. Според съдебно-медицинската експертиза той е починал заради сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, причинена от остра кръвозагуба.

През пролетта на 2017 година Никола бил задържан.

Преди това той срещнал един от младежите, които били с него в злополучната нощ, на име Янко. Янко заплашил Никола, че ще го издаде за извършеното преди години убийство. Тогава убиецът решил да действа превантивно и започнал да разправя навсякъде из Столипиново, че не той, а Янко е убил Моллов.

Слуховете стигнали до прокуратурата и така случаят бил разплетен. При един от кръстосаните разпити Никола направил самопризнания. Той, бившият му приятел и още един свидетел – Феруп, минали на полиграф, който също дал положителен резултат за Никола. Извършен бил и следствен експеримент, при който той е посочил мястото, където е наръгал пострадалия и механизма, по който го е извършил, както и къде е изхвърлил ножа.

По делото са разпитани 27 свидетели, назначени са множество експертизи.

На Никола Камберов е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ и в момента той се намира в пловдивския затввор.

Убиецът Никола остава зад решетките (СНИМКИ)

Законът предвижда от 5 до 12 години решетки за престъплението, в което Камберов е обвинен, тъй като при извършване на убийството е бил непълнолетен, уточняват от прокуратурата.

Подобни статии

Top