Убито дете и рядка статуетка на Афродита откриха до Тунела

Археолозите откриха бронзови монети и плочка с тракийския конник

Дете, убито със стрела и още два скелета откри при разкопките до Тунела археологическият екип, ръководен от Елена Божинова от Регионалния археологически музей. Екипът продължава да проучва основите на бъдеща административна сграда, която ще се строи в частен имот до Митрополията.

„Откритият скелет на дете е с връх на стрела в гърдите. То е на възраст между 4 и 6 години и явно е било убито“, поясни пред DCNEWS Божинова. Един от другите два скелета е на 17-годишно момиче и на неизвестен човек, който обаче е много обгорял. Младото момиче е намерено с две бронзови гривни на ръцете си, а до костите са открити също бронзови монети и рядка бронзова статуетка на Афродита със златен накит на шията.

Находката е уникална, защото до този момент никой не е откривал жертви на нападението на готите над Филипопол през ІІІ-и век, обясни археологът. Според нея трите скелета са именно от това време, въпреки че предстои да бъдат по-прецизно датирани.

През 251-ва година след Христа готите нападнали и опожарили Филипопол, като избили голяма част от населението на града. „Явно близките на това семейство не са оживели и не се имало кой да ги погребе“, допълни Божинова.

Трите скелета са открити на подовото ниво на опожарена сграда, която се е намирала в североизточния край на разкопките – точно до Тунела. В същата сграда, на същото подово ниво е намерена и една оброчна плочка на тракийския конник. На нея е изобразен конникът и кучето му.

Статуята на Афродита е изпратена за реставрация, съобщи Елена Божинова. Тя поясни, че работата на обекта приключва в края на седмицата, за да продължи строителството на мястото.

Припомняме, че на същия обект беше намерен ценен надпис, възхваляващ римския император Диоклециан.

Ценен надпис, възхваляващ римски император, откриха в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

Подобни статии

Top