Убиват щъркели в Белозем

За трети случай алармираха местни хора

Убиват щъркели в Белозем. За това алармираха хора от селото в една от местните Фейсбук групи. До този момент вече трети щъркел е застрелян в селото. Той е намерен в двора на училището, твърдят местните. Те призовават чрез видеонаблюдението, с което разполага селото, извършителите да бъдат открити, санкционирани и обществено порицани.

Кметицата на селото Виолета Петрова също потвърди, за случаите във фейсбук профила на Кметство Белозем.

„Уважаеми жители на с. Белозем, искам да изкажа възмущението си относно последните случаи с щъркелите на територията на селото. Както знаете Белозем е Европейско село на Белия щъркел, също така щъркелите са защитен вид“, пише кметицата.

Тя разказа, че единият от щъркелите е бил откаран лично от нея в спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, където му е била направена рентгенова снимка. За случаите са уведомени всички органи и се води разследване.

Петрова допълва, че тъй като белият щъркел е защитен вид и е включен в Червената книга на България, умишленото му улавяне или убиване е забранено. Всяко посегателство срещу защитените видове се наказва с глоба от 100 до 5 000 лв., припомнят от кметството на селото на белия щъркел. За физическите лица, а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв. В случай на доказано умишлено убиване на защитен вид може да се търси и наказателна отговорност по НК- лишаване от свобода от 1 до 3 години.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top