Убийство или дар? Откриха скелет със стрела до Одеона

Убийство или дар? Откриха скелет със стрела до Одеона

Скелет със стрела от 11 век откриха в центъра на Пловдив

археолози днес, съобщи за DCNEWS археологът Мая Мартинова, чийто екип отново работи на разкопките край Одеона. Черепът и костите са на погребан в средновековния некропол, който се е намирал на това място, жител на Филипопол. Според археолозите той вероятно е живял в периода ХІ-ХІІІ век.

Останките са на възрастен индивид, стана ясно след като са били огледани от доц. Георги Томов от Медицински университет – Пловдив. Той ще извърши и антропологичните изследвания, които ще изяснят за какъв човек става дума. Те са открити под бившата караулка на Общинска охрана, която бе премахната, за да продължи работата на археолозите.

До костите, близо до гръдния кош, е намерена напълно запазена стрела. Не е ясно обаче, дали погребаният е бил прострелян с нея или тя е била положена като обреден дар в гроба му. Това тепърва ще се уточнява, поясни Мая Мартинова.

Днес е четвъртият ден от началото на разкопките и едва вторият от реалното навлизане в археологическите пластове. Освен погребението, досега археологическият екип е открил най-вече останки от керамика.

Днес гробът ще бъде вдигнат и проучванията ще продължат.

Снимка: plovdiv24.bg

Подобни статии

Top