Убийство или самоубийство – каква е истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев?

Случаят със смъртта на военния полицай в помещение на полигона Ново село остава отворен.

Първоначално се смяташе и твърдеше, че 31-годишният Тодор Манчев се е самоубил. Улики обаче са довели до ексхумация на тялото му и по неофициална информация разследването тръгва в нова посока – убийство, прикрито като самоубийство, съобщава БНТ.

Преди смъртта си старши лейтенант Тодор Манчев е наказан със забележка заради инцидента с американски военни, които нахлуха погрешка в цех в Чешнегирово по време на международно учение. Днес от Софийската военно-окръжна прокуратура отказаха коментар по случая.

При ексхумацията е открит фаталният куршум, станал причина за смъртта на Тодор Манчев, допълва БНТ, като се позовава на свои източници. Изстрелът е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Това е причината разследващите да тръгнат по новата версия за умишлено убийство, твърдят неназованите източници.

„Може би ще трябва да се обърнете към прокуратурата. Понякога фактите не могат да се установят преди погребението, след което се налага ексхумация, откровено казано нямам такава информация, която да ви дам„, каза Бойко Рашков – служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Днес, близо два месеца след смъртта на младия мъж, хората в родното му село Дебращица, Пазарджишко, не вярват в първоначалната версия, че сам е сложил край на живота си.

Тодор Манчев бе открит прострелян на 19 юли в спално помещение на полигона „Ново село“ – около два месеца след като при военно учение край пловдивското село Чешнегирово американски военни нахлуха в цех. След смъртта на офицера от Министерството на отбраната съобщиха, че след служебна проверка на Военна полиция – Пловдив за инцидента с нахлуването са били наказани двама служители, сред които и Тодор Манчев. Санкционирани са със забележка. Нова проверка прави Инспекторатът на министерството на отбраната. Министърът Георги Панайотов не е санкционирал лейтенанта, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Преди смъртта на Тодор Манчев баща му се свързал с началник на отдел във Военна полиция – полковник Диман Георгиев. Това твърди Георгиев пред БНТ. Днес той отказа да застане пред камерата ни, но в съобщение чрез социалните мрежи ни разказа, че бащата разказал, че синът му е подложен на натиск и се страхува да не му посегнат. Според Диман Георгиев 33 дни никой от военните не е казал на Тодор Манчев, че няма вина за случилото се в Чешнегирово. Диман Георгиев заяви, че е пуснал рапорт за прекратяване на военната си служба поради несъгласието си с ръководството на Министерството на обраната заради случая с Чешнегирово.

Днес случаят с Тодор Манчев беше коментиран в парламентараната комисия по отбраната.

„Разследването на случая със старши лейтенант Манчев се води от Военна прокуратура от първия ден. Военна полиция няма отношение към въпроса, дори и са държани встрани, за да няма замърсяване на случая“, заяви Пламен Йорданов – заместник-министър на отбраната.

От ГЕРБ обаче поискаха оставки. На първо място поискаха президентът да освободи шефа на Военна полиция. Според бившите управляващи той има пряка отговорност за „прикриването на това убийство“.

„Докато този човек изпълнява тази длъжност има риск да бъдат потулени и други доказателства и разследването на бъде вкарано в някакъв глух коловоз. На второ място министърът на отбраната, който е изключително добре запознат с това, което се случва, незабавно трябва да подаде оставка и тази оставка да му бъде поискана от Румен Радев“, каза Тома Биков – народен представител от ГЕРБ-СДС.

От Военна полиция и от прокуратурата днес запазиха мълчание по темата, а от Министерството на отбраната отговориха на депутатите. Подчертаха, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура:

„В отговор на поредната декларация на ПГ на ГЕРБ-СДС от трибуната на НС: Демократичните норми на правовата държава изискват не политиците, а компетентните разследващи органи да дават обективна информация по трагичните инциденти в Българската армия.

Трибуната на парламента следва да се използва за намиране решения на проблемите на хората, основани на обективната истина, но, за съжаление, днес от тази трибуна ПГ на ГЕРБ-СДС поднесе поредните неистини и манипулации.

Министерството на отбраната за пореден път заявява, че демократичните норми на правовата държава изискват обективна информация по подобни инциденти да дават компетентните разследващи органи, а не политиците, които в конкретния случай я използват единствено за предизборна пропаганда.

Твърденията на ПГ на ГЕРБ-СДС, че Министерството на отбраната и Служба „Военна полиция“ водят разследването по случая са белег на тревожна неосведоменост от страна на народните представители, тъй като на всеки юрист е ясно, че разследване на подобни инциденти се води само от Военната прокуратура.

Още веднъж подчертаваме, че е недопустимо от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи“.

Снимка: Фейсбук

Подобни статии

Top