Учат ромите в Раковски да се пазят от хепатит

Няма да затварят училища и детски градини

Специалисти от РЗИ-Пловдив и общината в Раковски ще разяснят на местните роми как да се предпазят от заразяване с хепатит. Това ще стане на специална среща в ромската махала до и няколко дни, съобщи д-р Моника Троянчева, шеф на дирекция „Надзор на заразните болести“ в пловдивската здравна инспекция.

Бум на хепатит А в Раковски. Ще затворят ли врати училищата?

Решение за срещата в махалата е взето на проведената днес дискусия в община Раковски, свикана от кмета Павел Гуджеров заради епидемичният взрив от Хепатит А в района. На днешната среща е било решено общината да продължи редовно да дезинфекцира ромския квартал и да се извозват ежедневно боклуците от нерегламентираните сметища там, за да се ограничи опасността от разпространение на заразата. Ще продължи също активното наблюдение в училищата и детските градини, където също се спазва определен режим на приемане на децата сутрин.

От РЗИ ще раздадат и листовки с информация за начините за разпространение на заболяването, известно като „болест на мръсните ръце“.

Бум на хепатит А в Раковски, взимат спешни мерки

Според д-р Троянчева общопрактикуващите лекари ще продължат да следят пациентите и контактните техни близки.

От началото на епидемичния взрив на 16 август досега в Раковски са заболели 89 души. Една част от тях са били контактни с първите болни. От РЗИ припомниха, че епидемията е ръгнала от три големи ромски фамилии в местната ромска махала.

Несериозно е да се затвори училището, в което има открити случаи на хепатит или пък да се дава ваканция на учениците, коментира д-р Троянчева. По думите ú непрекъснато има различни заразни заболявания, но няма как да се прекрати движението на хората заради тях.

Синдикати искат ваканция за учениците от Раковски

Лекарката е категорична, че спазването на добра лична хигиена може да предпази хората от болестта. Тя припомни, че подобни епидемични взривове имаше и в ромските махали в Асеновград, Катуница, както и в Столипиново. Все още има единични случаи в Белозем, Катуница и първомайското село Градина.

Подобни статии

Top